Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Зелените подправки и тревички вече ни заливат отвсякъде - в градините, на пазара, и няма как да не предложа една рецепта с листа от лапад. Ако искате да са и постни, смляното месо може да се замени с гъби”, пише ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 5-6 порции: 100 листа лапад, по възможност големи и широки, 500 г кайма, 200 г булгур, 60 г ориз, 100 мл олио, бялата част на 3 връзки пресен лук, 1-2 сушени чушки, 6-7 стръка пресен джоджен, 1 с.л. доматено пюре, 1 лимон, сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме булгура и го накисваме във вода два пъти повече от количеството му. Подготвяме листата за работа, като изрязваме дебелата им жилка и ги бланшираме за кратко, докато омекнат и са лесни за завиване.
Задушаваме каймата, ситно нарязания лук и стритите сушени чушки в мазнината и 5-6 с.л. вода. Когато водата се изпари, прибавяме доматеното пюре, отцедения булгур и измития ориз. Запържваме за минута-две, отместваме от котлона и прибавяме ситно нарязания джоджен и солта. Разбъркваме.
Поставяме подготвените листа на дъска, слагаме лъжица от сместа и завиваме - на пурички или триъгълници, както позволяват листата. Нареждаме ги в дълбока тава - не много плътно, защото, когато са готови и се изваждат, нежните листа на лапада се разкъсват. Наливаме 500-600 мл вода и сока на лимона.
Завиваме тавата плътно с фолио и я поставяме във фурната - вече загрята на 200 градуса. Печем 20 мин така, после намаляваме градусите на 160 и готвим още 60 мин.