За сладко начало на неделния ден
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
„Обичате ли парфе? Аз много. А хубавото на този десерт е, че може да се фантазира безкрай, а вкуса е винаги гарантиран”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
За бисквитения блат:
200 г меки бисквити, 100 г масло, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. пудра захар, 50 г стафиди, 50 г фурми
За крема: 500 г заквасена сметана, 125 мл течна сладкарска сметана, 1/2 ч.ч. пудра захар , 20 г желатин, 300 г сладко-желе от праскови
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смиламе бисквитите в блендер или ги натрошаваме на ситно с ръце. Изсипваме ги в купа и добавяме прясното мляко, маслото и сушените плодове (предварително сме изчистили фурмите от костилките и нарязали на парченца). Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
Разстиламе бисквитения блат на дъното равномерно в тава с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути. Разбиваме заквасената сметана с пудрата захар.
Разтваряме желатина в 50 мл вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня. Добавяме го към заквасената сметана и разбъркваме добре. Прибавяме и течната сметана, предварително разбита на сняг. Разбъркваме отново внимателно. Изсипваме крема върху бисквитеният блат, заглаждаме и прибираме отново в хладилника за няколко часа да стегне.
Прибавяме към сладкото другия желатин (разтворен в 50 мл вода да набъбне и разтопен на водна баня) и разбъркваме. Изсипваме сладкото върху вече стегналия крем, заглаждаме и връщаме обратно в хладилника. Може да сложим плодове за декорация отгоре, в моя случай това са къпини.