Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Наближава Гергьовден и ви изпращам рецепта за класическо агне по гергьовски на фурна, така както го приготвяме традиционно у нас”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
1 цяло агне или само плешка, 1 комплект дреболии, по възможност с агнешко було, 3-4 кг стар кромид лук, 3-4 стръка праз лук, 2-3 връзки пресен лук, 1 ч.ч. ориз, сол, черен и червен пипер, джоджен, мащерка, магданоз, суха люта чушка, олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме агнето много добре и го осоляваме обилно отвътре и отвън. Дреболиите сваряваме, а след това ги нарязваме.
Задушаваме в дълбок и голям съд с олио едро нарязания кромид лук, праза и пресния лук. Добавяме дреболиите, ориза, подправките и натрошената люта чушка. Наливаме 1 голяма чаша топла вода и бъркаме, докато оризът я поеме.
Пълним агнето или плешката и зашиваме с дебел конец. Поставяме го в подходящ съд за печене и доливаме топла вода. Покриваме го с булото, ако няма - с хартия за печене. Отгоре плътно слагаме фолио.
Печем в силно сгорещена фурна. Щом започне да ври, намаляваме на 200 градуса и печем от 2 до 4 часа според големината на агнето. Следим да не остане без течност и при необходимост доливаме топла вода. Готово е, когато месото започне да се отделя от кокалите.
Сервираме агнето, като преди това го поливаме със соса от печенето.