Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Сладкишът е от така наречените веган рецепти”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч.ч. ядкова пулпа от бадеми, 1 ч.ч. ядково прясно мляко от бадеми, 1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло, 1/2 ч.ч. студено пресовано нерафинирано слънчогледово олио, 4-5 капки есенция ром, ванилов екстракт, 1 ч.л. канела, 1 1/2 ч.ч. тръстикова кафява захар, 100 г разтопен черен шоколад, 1 1/2 ч.ч. пресни обезкостени череши;
За декорация:
натурален шоколад, 1 с.л. олио, филирани бадеми, пресни череши, листа мента, кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Омесваме в купа брашното, ядковата пулпа, захарта, канелата, есенцията и ваниловия екстракт. Разбъркваме добре, за да се смесят напълно. Добавяме млякото, маслото, олиото и шоколада. Отново разбъркваме всички съставки. Накрая прибавяме черешите. Изсипваме сместа във форма, която предварително сме намаслили или покрили с хартия за печене.
Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Времето е относително, затова проверяваме с клечка за зъби. Щом се охлади напълно, го отстраняваме от формата и го преместваме в поднос.
Декорираме сладкиша с разтопен на водна баня черен шоколад, към който сме добавили олио за повече блясък. Поливаме целия сладкиш. По края поръсваме филирани бадеми, а в центъра - кокосови стърготини. Поставете тук-там пресни череши и листенца мента.