Драгомир Симеонов обича да готви, стига да му дойде музата. Тогава се отпуска и започва да импровизира, създавайки различни кулинарни изкушения. Е, лятото предпочита да не се върти много около печката, първо, защото става твърде горещо, и, второ, защото обича да хапва по-лека храна. Това в никакъв случай не означава, че не готви. Миналата седмица например преоткрил една класическа рецепта. “Тайна е, но ще ви я кажа - пресни картофки с малко бира”, казва радиоводещият.
В лятното му меню най-често присъстват салатите. “Мога само с тях да се изхранвам, общо взето”, шегува се Симеонов. Челно място в класацията му държи шопската. Той обаче я усъвършенства, като добавя различни продукти. “Получава се една голяма балканска салата.”
Зимния сезон готви по-усилено и импровизира в кухнята. “Не всеки експеримент се оправдава, но тези, които го правят, стават повод за гордост”, смее се Симеонов. Сред тях е и баница с месо - отново по негова специална рецепта. За плънката ѝ
сам смила каймата,
защото тя не трябва да е толкова мазна, колкото тази за кюфтетата. Добавя към нея традиционните съставки за баница - яйца и сирене. Подправя плънката и с малко чесън.
От дядо си наследил пък друга кулинарна импровизация - запечени картофи с жълта ябълка на фурна. За да се получат, трябва да нарежете ябълката със същата големина като картофите. В процеса на готвене ябълката леко се карамелизира. Така и картофите добиват сладникав вкус. “Получава се направо божествено”, казва Симеонов.
Преди време се запалил от един италиански сайт за приготвянето на вид паста. Тя се прави много лесно, с цели домати от консерва. Те трябва да имат леко кисела нишка. Овкусяват се с 2-3 щипки кафява захар, за да се получи търсеният италиански ефект.
Симеонов се запалил по кулинарията още от дете.
По неговите стъпки
върви и синът му
Павел
“Той започна да се интересува от готвене още като беше на 7-8 години.” На неговата възраст радиоводещият приготвял елементарни ястия като яйца на очи и различни омлети.
“Спомням си, че веднъж се хвърлих в дълбокото с един боб, който бях виждал как приготвят баба ми и дядо ми. Смятах, че мога по разказите им да го приготвя. Не знам какво се получи, но помня, че ядох от него, така че не е бил чак толкова лош”, смее се Симеонов.
Един от стимулите му, за да готви и измисля разни рецепти, е синът му. “Той е много голям кулинарен фен и е напред с терминологията, която използват и в “Мастършеф”.
Ние двамата
готвим, но само аз
чистя”,
смее се Симеонов.
И докато той предпочита да сложи на масата основно ястие като картофи или някакво месо, синът му прави десерта. “Той е приготвял курабийки, мъфини, бисквитки и дори торта.” Освен това е голям почитател на кратките видеа в социалните мрежи. “По-скоро е самоук готвач от интернет, но пък, от друга страна, се учи от най-добрите, защото аз отвъд картофките с ябълки, бира и други неща не мога кой знае на какво да го науча”, казва радиоводещият.
Самият той в детските си години се отнасял към кухнята с “голямо страхопочитание”. “Исках да покажа, че съм достатъчно пораснал, за да не оставя следи и да не ми казват: “Недей да правиш нищо”, спомня си Симеонов. Затова вършил само “умерени” поразии. Случвало се нещо да изкипи и да изцапа печката, но той като нинджа бързичко го изчиствал така, че “почти да не си личи”. Когато печал нещо във фурната,
буквално го
проверявал през 3
секунди
“Майка ми все ми казваше да не отварям толкова често фурната, че падала температурата”, смее се Симеонов.
Той не си пада много по десертите. Още от детските си години в Пловдив предпочита да ги замени със зрели плодове. “Сега синът ми ме учи да ям сладолед”, казва радиоводещият.
Сред любимите му чуждестранни кухни е средиземноморската. Харесва пастата и спагетите, традиционни за Италия, плюс характерните за Балканите ястия, като мусака например.
“Не мога да понасям винен оцет. Просто органически ми е отвратителен. Мога да го подуша от километър” , казва Симеонов. Но знае, че в някои ястия е наложително да се добави. За него кошмар в кухнята е картофена салата, напоена с оцет.
Веднъж го поканили да опита едно френско национално ястие. Най-общо казано, то включвало запечени катофи.
“Не можах да ям от
него, признавам си”,
смее се радиоводещият. И причината за това е проста. Не че били останали сурови, а били подправени с много оцет.
Любимата му подправка е черният пипер. “Когато готвя вкъщи, го ползвам за почти всичко, защото обичам малко по-лютия и остър вкус. Черен или лют червен пипер слагам често.” Тази подправка неведнъж е спасявала Симеонов, когато не му сервират достатъчно вкусно ястие в някой ресторант. И докато някои протягат ръка към солта, той избира черния пипер.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Картофи на фурна с бира
ПРОДУКТИ
1/2 кг картофи
200 мл бира
копър и лют пипер по желание
сол на вкус
зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Хубаво е да използваме млади картофи, които не са много големи. Може да ги разрежем най-много на половина. Добре е дори да не ги белим. По желание добавяме копър и лют червен пипер (кой колкото може да понесе от него). Осоляваме на вкус. Слагаме в средно голяма тава картофите. Наливаме бирата и зехтина. Течността не бива да ги покрива. Когато бирата изври, се превръща в много фин сос заедно с лютия пипер и копъра.