Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Представям ви уникален сладкиш с череши, който много напомня за класическото френско клафути, но за разлика от него черешите са без костилки и са предварително обработени”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
2 с.л. лимонов ликьор
600 г почистени череши
сокът на половин лимон
1/3 ч.ч. вода
3 яйца
2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
пудра захар по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Поставяме в тенджера измитите и почистени череши заедно с 1 ч.ч. от захарта. Наливаме водата и слагаме съда на котлона.
Бъркаме, докато се редуцира до смес с консистенцията на мармалад. Това става за около 10-15 мин, след като започне да къкри. Прибавяме лимоновия сок и оставяме сместа настрани.
Разбиваме в купа яйцата с останалата захар. Прибавяме прясното мляко и лимоновия ликьор. Разбъркваме сместа и добавяме брашното. Отново бъркаме до получаването на гладка смес.
Разпределяме в подходящи купички черешовата смес. Пълним ги наполовина. Доливаме купичките с другата смес и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна. Сладкишът е готов, когато получи златист загар. Може да го консумираме топъл или охладен. По желание поръсваме с пудра захар.