
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Аз обичам тиква под всякаква форма, но освен сладка я харесвам и на крем супа. Дано хареса и на вас”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
1 кг обелена, почистена и нарязана на кубчета тиква, 200 г картофи, нарязани на кубчета, 100 г моркови, 2 люти чушки червени, 1 глава кромид лук, 2-3 стръка зелен лук, 2 домата, 2 скилидки чесън, 50 г масло, 1700 мл телешки или пилешки бульон, 1 ч.л. захар, индийско орехче, черен пипер, сол на вкус
За гарниране: гъста сметана, ядки, зелени подправки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтопяваме маслото в тенджера и слагаме към него нарязаните на дребно кромид лук и зелен лук. Запържваме ги за около 5 мин.
Слагаме в тенджерата счукания чесън, почистените от семки и нарязани люти чушки, обелените и нарязани на парчета домати, картофите и тиквата. Оставяме на котлона 5 мин, като разбъркваме 2-3 пъти.
Наливаме бульона, добавяме захарта и подправяме на вкус с прясно настъргано индийско орехче, черния пипер и солта. След като кипне, намаляваме котлона и варим супата още 30 мин.
Сваляме я, охлаждаме я леко и я пасираме, докато получим гладка консистенция. Връщаме я на котлона, за да кипне за няколко минути, и подправяме още, ако е необходимо. Поднасяме супата, като полеем порцията с малко сметана, поръсим я с натрошени ядки и я декорираме със зелени подправки.