“Готвенето не е театър, нито представление, то е удоволствие”, казва актьорът Васил Банов - баща на министъра на културата Боил Банов. Когато актьорът има свободно време, често може да бъде забелязан около печката в кухнята. Без значение от сезона, като магнит го привлича месото. Съпругата му пък е в другата крайност - тя харесва плодовете и зеленчуците. “Тука имаме проблем”, шегува се Банов, но лесно намира решение. Просто на трапезата се слагат и месо, и плодове.
“Аз съм заел кухнята и не давам много-много да ми се бъркат”, казва актьорът. Той готви не за да се нахрани, а за да “даде” нещо на хората, които обича. Въпреки монопола му над печката съпругата му намира начин да се добере до нея. Тя е майстор в приготвянето на самобитни сладкиши.
Банов не обича да прекалява с подправките, когато овкусява някакво месо. Черният пипер е единствената задължителна. Понякога добавя чубрица, друг път джоджен, а трети - василико. “Това на гръцки значи босилек.
А е василико, защото
аз съм Васил”,
шегува се актьорът. Сред любимите му подправки е и кимионът.
Никога обаче няма да овкуси с нея агнешкото просто защото жена му никак не харесва това месо и е забранила да го приготвя. А той, като всеки влюбен мъж, се съобразява с нея. Иначе месото, което предпочита за готене и ядене, е свинското. “Телешкото е много капризно”, казва Банов и рядко намира качествено такова на българския пазар. То обаче е най-подходящо за приготвянето на суджуци и луканки.
За актьора най-вкусното месо е пърженото. Както всеки знае, има два вида храна: полезна и вкусна. “Е, аз съм привърженик на вкусната”, смее се Банов.
Той обича месото, което готви, да бъде прясно. “През живота си съм присъствал на много свински погребения”, шегува се актьорът. Затова от опит знае, че
всичко с етикет “замразено” не е достатъчно добро
“Хубавият зеленчук и хубавият плод не е красив. Той е като жената, а невинаги красивата жена е най-вкусна”, казва Банов. Обожава да хапва домати, но трудно намира вкусни на българския пазар. “Всички са с холандски привкус. Те са като картоф или като тиква.” И не разбира как може да сложиш домат в хладилника и той да не се развали за месец. Един от любимите му сортове е биволското сърце.
Обича да хапва зеле, когато намери качествено. “Но и то седи като камък. Не става за нищо”, казва Банов. Спомня си, че в България никога не е имало големи капии. Причината била, че не се използвал изкуствен тор. “Преди много години имаше чушки, които бяха хубави и ароматни, но не и толкова грамадни.”
От няколко дни Банов е на снимачната площадка на новия криминален сериал “Дяволското гърло”. Там се срещнал с шефа на Планинско-спасителната служба. “Казваше се Митко”. Като видял актьора, весело го поздравил с думите: “О, бате Васко”. Тогава си спомнил за една манджа, която се приготвя с много кромид лук. Задушил го в грамаден тиган, колкото да добие цвят. Използвал повечко масло и много малко олио или зехтин. След това разстлал лука и
отгоре чукнал 40 яйца
Актьорът си има хитринка, когато приготвя зелеви сарми. Вместо кайма използва свинско месо. Почиства го от жилите и мазнината и го нарязва на малки кубчета. Задушава го с подправките, малко олио и вода. След това дава на жена си да свие сармите, защото на него не му се удава.
Майката на Банов го научила да готви. Тя била майстор в кулинарията. От нея и до днес знае, че най-вкусна е тази баница, която е
приготвена с домашно точени кори - “дърпани с пръсти”
Друга задължителна добавка е свинската мас. Тя се събира след пърженето на месо. Прецежда се няколко пъти, като трябва да мине и през тензух. Накрая се сварява с прясно мляко. “Така баницата става изумителна.” Такъв деликатес е приготвял и за трите си деца - двама сина и една дъщеря.
Банов още от малък е научен да уважава хляба. “Виждал съм дядо ми как събира от масата трохичките и ги изяжда”, казва актьорът. В онова време хората сами си засявали, отглеждали и жънели със сърп пшеницата. Всички положени усилия те карат да уважаваш хляба, който сам си си направил. И до днес
Банов не изхвърля никаква храна
“Това би било кощунство.”
За да бъде кулинарията не задължение, а удоволствие, тя трябва да “тегли” човека. Макар че не е учил децата си как да готвят, вторият му син Деян има усет в тази насока. “Големия ми син Боил кулинарията не го тегли”, казва Банов.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Яйца върху задушен лук
ПРОДУКТИ
*кромид лук
яйца
малко олио
червен пипер
сол на вкус
млян черен пипер
краве масло
зелени подправки по желание
*Количеството, което използвате, зависи от броя на хората, за които готвите.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме лука на полумесеци. Слагаме го в грамаден тиган. Задушаваме го с много масло и малко олио. Трябва да добие леко тъмен цвят. Добавяме подправките според собствения си вкус и разбъркваме добре. Разстиламе лука и чукваме отгоре яйцата. Не е нужно да пържим повече. Ястието трябва да остане леко “алангле”, за да бъде по-сочно. Накрая поръсваме със зелени подправки по желание.