Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Печенето край фурната не е от най-желателните в летните горещини, но пък сега е моментът на вкусните патладжани и сладките домати. Тартата е с хрупкава кора, ухаеща на масло”, пише ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За маслената
основа:
150 г масло, щипка сол, 1 яйце, 1-2 с.л. ледена вода, 220-230 г брашно
За
плънката:
4 патладжана (тънки, за да стане по-шарена тарта), 5-6 дребни домата и шепа чери домати, 200 г сирене, риган, сол и малко зехтин, 80 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме патладжаните (беленето е по желание). Нарязваме ги на шайби и ги поставяме за 30 мин в солена саламура, за да излезе горчивината им.
Приготвяме тестото, като поставяме размекнатото масло в купа с брашното, яйцето и солта. Разбъркваме, докато маслените трохи се съберат на тесто. Ако трябва, прибавяме 1-2 с.л. ледена вода. Завиваме тестото във фолио и го прибираме във фризер за 20 мин. Нарязваме доматите на кръгчета, а черитата - на две. Нареждаме ги върху хартия за печене.
Отцеждаме и измиваме патладжана. Нареждаме шайбите в тавата и ги заливаме със струйка зехтин и печем в загрята на 200° фурна за 15 мин. Запичаме и доматите, за да излезе водата им. Изваждаме охладеното тесто и го разточваме върху хартия за печене. Хващаме хартията и го обръщаме върху формата за печене. Притискаме го с ръце по дъното и страните, за да прилепне добре. Дъното надупчваме с вилица.
Нареждаме готовите зеленчуци ветрилообразно върху кората, като редуваме - патладжан, домат, сирене. Поръсваме с риган, заливаме с тънка струйка зехтин и печем в предварително загрята на 190 ° фурна за около 15 мин - до бледо зачервяване на маслената кора. Изваждаме тартата и я поръсваме с настъргания кашкавал. Връщаме я в изключената фурна за още 5 мин, докато се разтопи.