Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за пилешки дробчета в прошуто - вариация на тема “Салтимбока”, много любим мой вкус - прошуто и салвия”, пише ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 4 порции: 400 г пилешки дробчета, 150 г прошуто
За маринатата: 2 с.л. соев сос, 2 с.л. олио, по щипка мащерка, риган, сол и черен пипер
За пърженето: 2 х 1 с.л. олио, 7-8 скилидки чесън, 2 х 30 мл бяло вино, 2 х 1 щипка захар, 2 х 1 с.л. масло, 2-3 стръка салвия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме дробчетата и ги разрязваме на две. Поставяме ги в купа заедно с продуктите за маринатата. Внимаваме със солта, защото прошутото е солено. Оставяме дробчетата за час в хладилник, за да попият вкуса и аромата на подправките.
Срязваме лентите прошуто напречно на две. Всяко дробче завиваме в лента така, че тя да не го обвива - достатъчна е да го покрие от двете страни. “Зашиваме” го с клечка за зъби, или шишче за печене.
Пържим дробчетата на два пъти, затова и мерките са умножени по 2. Загряваме в тиган олио, вино и щипка захар. Когато сместа започне да къкри, слагаме вътре половината от приготвените дробчета, половината грубо смачкани скилидки чесън и половината листа салвия. Пържим 2-3 мин, докато течността намалее наполовина, и ги обръщаме от другата страна. След още 2 мин течността се е изпарила, а прошутото отдолу леко се е запекло.
Прибавяме лъжицата масло и обръщаме дробчетата отново. Изчакваме минута и ги изсипваме в подготвена голяма чиния. По същия начин приготвяме и втората половина. По желание гарнираме с пъстър ориз.