Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси [email protected] и [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Сладък, сочен, пълен с плодове и парченца бял шоколад - това е любимият ми сладкиш. Ще си оближете пръстите”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
4 големи зрели круши, 175 г кристална захар, 200 г меко масло, 225 г брашно, 3 яйца, 150 г бял шоколад, 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 капсула есенция ром, щипка сол, пудра захар за поръсване, топка сладолед
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме в голяма купа мекото масло заедно със захарта до получаването на пухкав крем. Постепенно, без да спираме миксера, добавяме разбитите яйца. Изсипваме и есенцията. Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Добавяме на части и тях.
Измиваме и почистваме крушите от семките и дръжките. Нарязваме ги на малки парчета. Начупваме шоколада. Слагаме ги в купата с кексовото тесто. Разбъркваме внимателно с лопатка, докато се смесят добре.
Покриваме дъното на форма с ринг с хартия за печене. Намасляваме нея и стените на съда. Изсипваме сместа и я заглаждаме. Печем в загрята фурна на 180-190 градуса за 30 мин.След това покриваме формата с алуминиево фолио и печем още 25-30 мин, докато сладкишът в средата стане плътен. Оставяме съвсем леко да се охлади и ги изваждаме от формата.
Поръсваме го с пудра захар. Сервираме сладкиша още топъл по желание с топка сладолед.