Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви рецепта за една по-мързелива лютеница, с която ще избегнете дългото и досадно бъркане и висене до печката”, пише ни Наталия Пенчева.
ПРОДУКТИ
5 кг червени месести чушки (най-добре от сорта “Капия”), 2,5 кг патладжани, 2,5 кг моркови, 1 компотен буркан доматено пюре, 500 мл олио, 50 г сол, 1 малко пакетче смлян черен пипер, магданоз и чесън на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме патладжаните и ги изпичаме. След като поизстинат, ги обелваме, посоляваме и оставяме да престоят една нощ.
Почистваме чушките от дръжките и семената им, изпичаме ги и ги оставяме в захлупена тенджера. След малко ги обелваме и ги смиламе с машинка за месо заедно с отцедените от сока патладжани и сварените моркови.
Смесваме всичко, като добавяме доматеното пюре, наситнен магданоз, сол и черен пипер, счуканите скилидки чесън и сгорещеното олио. Не добавяме захар, защото морковите сладнят достатъчно.
Пълним с готовата смес бурканчета, затваряме ги и ги стерилизираме за около 30 минути. Изваждаме бурканите и ги обръщаме с капачките надолу. Държим ги така, докато изстинат. Да ви е сладко!