Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Набрах си от първите къпини и веднага спретнах едно плодово-сладоледено изкушение с шоколадова глазура. Направо да се разтопиш от удоволствие”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
4 яйца, 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 100 г плодово желе или конфитюр (в случая – пелте от дюли), 2-3 вида сладолед (или 1 голяма кутия), 2 шепи пресни къпини, 60-80 г натурален шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме с миксер белтъците на сняг заедно с половината захар. Прибираме ги в хладилник. Разбиваме жълтъците с останалата захар до побеляване. Изключваме миксера и постепенно прибавяме пресятото брашно заедно с ванилията, като разбъркваме с лопатка. Накрая внимателно прибавяме белтъците.
Застиламе правоъгълна тава с хартия за печене и изсипваме тестото равномерно върху цялата повърхност, като внимаваме слоят да не е по-дебел от 1 см. Печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до получаването на светложълт цвят. Веднага след изваждане го обръщаме върху леко намокрена и добре изстискана тънка кърпа.
Поръсваме леко хартията с вода и след 20 секунди я отделяме. Навиваме блата на руло заедно с кърпата много внимателно, за да не се счупи. След изстиване го развиваме и намазваме с желето или конфитюра. Отгоре разстиламе сладоледа и част от къпините и отново го навиваме на руло, вече без кърпата.
Оставяме в хладилник да стегне за една нощ. Заливаме рулото с разтопения на водна баня шоколад, отгоре редим останалите къпини и връщаме във фризера, за да стегне глазурата.