Гарнирани с черен шоколад
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта за типични есенни мъфини със сладък картоф – батат. Вкусът му е като на бялата тиква или тази от сорт “Кестенка”. Много е популярен в САЩ, но е добре да го ползваме и у нас, защото е изключително здравословен”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
1/4 ч. ч. пюре от варени сладки картофи, 2 яйца, 2/3 ч. ч. кафява тръстикова захар, 1/4 ч. ч. олио от гроздови семки, 1 ч.л. оцет, тънък резен от джинджифилов корен, 1/2 ч. л. канела на прах, 30 г орехови ядки, 1/2 ч. л. бакпулвер, 1/4 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. чаша смес от равни части брашно от елда, оризово и нахутено брашно
За гарниране: 20 г черен шоколад, няколко орехови ядки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелваме сладките картофи, нарязваме ги на кубчета, сваряваме ги и ги прецеждаме, като запазваме течността, а останалото правим на пюре. Разбиваме в купа яйцата и постепенно добавяме към тях захарта. Доливаме на части 1/4 ч. ч. течност от варенето на сладките картофи (предварително охладена), олиото и оцета.
Смесваме с пюрето от сладки картофи, настъргания корен от джинджифил, канелата и счуканите или натрошени орехови ядки. Накрая прибавяме брашната, смесени с бакпулвера и содата.
Изсипваме тестото във формички за мъфини, предварително застлани с хартиени кошнички. Пълним до 2/3 от обема им. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаването на кафява коричка. Пробваме с дървена клечица дали са готови.
Гарнираме с разтопен на водна баня шоколад и поръсваме с натрошени орехи.