Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам лесна рецепта за приготвяне на кисели краставички в пластмасова бутилка. Ако най-отгоре в съда сложим смокинов лист, краставичките ще станат още по-хрупкави и трайни”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За 11-литрова бутилка:
7 кг корнишони
300 г кристална морска сол
смокинов лист по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме много добре корнишоните. Изсипваме солта в тенджера. Изливаме към нея 1 л вода и я затопляме на котлона, като непрекъснато разбъркваме с дървена лъжица до разтварянето на солта.
Слагаме краставичките в 11-литровата бутилка. Изчакваме разтвора да изстине. Доливаме го с около 2 литра студена вода и заливаме краставичките. Ако не са напълно покрити, доливаме още вода. Най-отгоре по желание слагаме един смокинов лист. Така краставичките ще станат още по-хрупкави и няма да се развалят.
Изливаме соления разтвор и го сипваме обратно в бутилката всеки ден. Това действие извършваме приблизително 1-2 седмици.
Оставяме бутилката с хрупкави краставички през цялото време на стайна температура. След седмица са готови за хапване.