Журналистът от БНТ Иво Никодимов знае, че кулинарията е изкуство, към което човек трябва да се отнася с уважение. Затова често намира време да влезе в кухнята и да измайстори някое вкусно ястие.
Още от малък сам проявява инициатива. Наблюдава как готвят майка му и баба му и малко по малко научава основните неща. Веднъж, след като се прибира от училище, решава да изненада майка си. За целта директно се насочва към дълбоките води на кулинарията. Избира да приготви кекс. Десертът се получил много вкусен. Когато се прибрала от работа обаче, майка му
останала
по-изненадана от
изцапаната кухня,
която заварила, отколкото от кекса.
Още от дете журналистът обича да хапва пълнени чушки с кайма, лозови сарми и кюфтета. Заслугата за това се крие в кулинарните умения на майка му.
Преди да тръгне на работа, тя винаги намирала време да сготви нещо на малкия Иво, което оставяла в хладилника. Когато той се прибирал от училище, просто го изваждал и затоплял на печката. Един ден обаче, вместо както обикновено да се запъти към хладилника, решава да импровизира. Взел си филийка хляб. Намазал я с масло и мед, а върху тях натрошил малко сирене. Накрая добавил и боб от консерва. Когато майка му се прибрала, погледнала с изненада самобитната му рецепта.
Оттогава до днес често импровизира и не се страхува да опитва нови неща. Най-екзотичното ястие, което някога е пробвал, било във виенски ресторант, който предлагал всякакви морски специалитети от света на Карибите.
Тогава опитал
крокодилско месо
“Има леко вкус на пиле”, смее се журналистът.
Никодимов обича десертите, стига да не са прекалено сладки и тежки. “Крем карамел, мляко с ориз и мляко с грис са неща, които никога не отказвам”, смее се той, въпреки че когато ги чуят, повечето хора се сещат за детската градина и бягат надалеч. Обожава и класическия крем ванилия. В кафенето на БНТ работи една жена, която е майка на две момчета. Тя е майстор в приготвянето на крем ванилия. Затова винаги, когато е на смяна, Никодимов я моли да му приготви това вкусно изкушение. Жената
специално заради
него изсипва крема в
големи чаши за бира
Журналистът си взима по две и ги хапва с удоволствие.
И тъй като есента е коварна заради грипа и настинките, Никодимов намира място в менюто си за определени неща, които повишават имунитета му. Сред тях е фрешът от ябълка, портокал и корен от джинджифил. “Получава се много приятно, защото хем е леко лютичко, хем е силно освежаващо.” Най-много му допада ябълките да са студени - директно от хладилника, а портокалите да бъдат на стайна температура. Друг фреш, който пие целогодишно, е този от целина, цвекло и ябълка.
През есента в дома на журналиста
почетно място на
трапезата му намира
кьопоолуто
Приготвя го от печени червени чушки, патладжани и домати. Добавя към тях много пресен магданоз, копър и чесън. Накрая го залива с малко зехтин.
Журналистът знае, че подправките са важни в кулинарията. Когато ястието позволява, винаги добавя шарен или бял пипер, кориандър, мащерка или билкови подправки. “Боб без чубрица и джоджен не е боб”, казва Никодимов. Много често си пече люти чушки и ги маринова с копър, оцет, зехтин и чесън.
На трапезата му най-често присъства телешкото месо. Но умее да приготвя и свинско или пилешко. Пържолите прави в гювеч или йенско стъкло. Налива малко мазнина и покрива дъното на съда с нарязан лук. Отгоре слага печени чушки, които предварително е разрязал така, че да се разтворят. Поръсва ги с нарязани на кръгчета маслини. Върху тях нарежда пържолите. Отново поръсва с маслини и реди чушки, а най-отгоре слага лук. Приготвя и заливка от 1-2 ч.ч. червено вино и 50-100 мл коняк. Захлупва съда и го слага във фурната. След като течността в него заври, оставя месото хубаво да се задуши за около час.
Мого обича и риба. Сега идва сезонът на една от любимите му - паламуда. Предпочита да я приготвя на фурна или на скара.
“Може би от години
не сме пържили риба
вкъщи”
Предпочита да добавя към менюто си по-традиционни салати като домати със сирене и малко лук или зелена салата с чесън, зехтин и кисело мляко, към която не добавя оцет. Допада му да комбинира зеленчуци с различни плодове. Сред любимите му са крушата, ананасът и авокадото. “Когато сам приготвям салата, импровизирам”, казва Никодимов.
От чуждестранните кухни предпочита турската. Много са ястията, които харесва в нея. Челно място държи адана кебапът. Не подценява обаче нито невероятните пилафи, нито вкусния турски таратор. Сръбската и френската кухня също са сред любимите му. Най-хубавото крем брюле опитал в Страсбург.
От българските традиционни ястия трудно устоява на капама през зимата. Любими са му още северняшката пилешка саламура, мусаката и кавърмата. “В България се прави най-вкусната рибена чорба”, казва Никодимов. Избягва кебапчета само защото в тях няма лук.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Сьомга в йенско стъкло
ПРОДУКТИ
1 кофичка сметана,
1 кутийка топено сирене,
котлети или филе от сьомга,
1 ч.ч. червено вино
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Котлетите или филетата от сьомга подреждаме в йенска тава с капак. Разбиваме в блендер сметаната, топеното сирене и червеното вино. Заливаме с получена еднородна смес рибата. Захлупваме съда и го слагаме във фурната. След като заври, оставяме ястието да се задуши за около 20-25 минути. След това го изваждаме от фурната. Получава се много вкусно.