Приготвена със солена саламура
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за смесена туршия с любимите ми зеленчуци. Ако намерите на пазара и хубави зелени домати, може да ги прибавите цели, като ги надупчите с нож, за да поемат саламурата”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
Количеството определяте според броя и големината на бурканите: карфиол, корнишони, моркови, чесън, целина, морска сол, бахар и черен пипер на зърна.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме добре зеленчуците и накъсваме карфиола на розички. Обелваме скилидките чесън и разрязваме морковите по дължина.
Разтваряме морската сол в гореща вода в съотношение 1 л вода с 2 с.л. морска сол. В големи стъклени буркани редим плътно корнишоните, карфиола и морковите, като между тях слагаме скилидки чесън и клончета целина.
Добавяме зърна черен пипер и бахар и заливаме всичко с напълно изстудената саламура. Над зеленчуците трябва да останат поне 2 пръста вода. Туршията втасва на стайна температура от 4 до 7 дни, покрита с маруля.
Пробваме я на вкус и ако е достатъчно втасала, я съхраняваме в хладилника. Аз лично си запазвам от саламурата, която добавям към следващата доза туршия. Така втасва по-бързо.