Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анатолий Попов ни предлага рецепта за паста, която ще направи есеннататрапеза много по-вкусна.
ПРОДУКТИ
1 пакет паста фарфале, 2 моркова, 2 скилидки чесън, 5-6 листа пресен босилек, 500 г ситно нарязани домати от консерва, 2 с.л. доматено пюре, дафинов лист, черен пипер, кафява захар, пресен магданоз, зехтин
За кюфтетата:
500 г мляно агнешко месо, 1 ч.л. кимион, 2 ч.л. кориандър, 2 скилидки чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме фарфалетите, като следваме инструкциите на опаковката. След това ги измиваме под студена течаща вода и ги оставяме да се отцедят.
Омесваме агнешката кайма с подправките. Покриваме я с домакински фолио и я оставяме в хладилник, докато ѝ дойде времето. Нарязваме морковите на ивици, а чесъна наситняваме.
Сипваме в дълбок тиган, тип уок, малко зехтин. Задушаваме в него морковите и чесъна. Добавяме доматите, нарязани на кубчета, и пюрето, заедно с листенцата босилек и дафиновия лист. Оставяме соса да къкри на слаб огън. След като водата от доматите изври, овкусяваме с черен пипер и добавяме малко кафява захар, за да избегнем киселия вкус от доматите.
Изваждаме каймата от хладилника и оформяме от нея малки кюфтенца, които пържим. Добавяме към соса фарфалетите и кюфтенцата. Разбъркваме добре и поръсваме с пресен магданоз.