Ароматът на печена тиква, който сладко се носи от фурната, може да създаде уют и през най-студените вечери. Оранжевият зеленчук е не само наслада за небцето на всеки гастроном, но и го предпазва от редица болести.
Тя съдържа някои много рядко срещани в растителната храна витамини като К, който има съществена роля за правилното съсирване на кръвта, и D, който е нужен през зимните дни, в които слънчевата светлина е кът. В тиквата има и витамин Т, който помага за лечението на анемия. Зеленчукът е и източник на калий, калций, магнезий, желязо, мед, кобалт и фосфор, което го прави подходяща част от менюто на страдащите от бъбречни и сърдечносъдови заболявания.
Колкото по-ярък е оранжевият цвят на тиквата, толкова по-голямо е съдържанието на витамин С и каротин. Затова, ако искате да запазите орловото си зрение, хапвайте повече тиква. Ползи има и за стомашно-чревния тракт заради съдържанието на целулоза. Тиквата има леко слабително действие, защото съдържа пектин. Той помага не само за изчистване на дебелото черво, но и за намаляване на холестерола. Яденето на тиква ви поддържа в добра форма. На 100 г тя съдържа приблизително 20 калории. Не на последно място подобрява работата на нервната система заради съдържанието на витамини В1 и В2.
Невинаги тиквата е била задължителен продукт в есенното ви меню. Древните гърци изчиствали семената ѝ и използвали кората като чаша за пиене. В Китай пък била талисман. Пълнели я с монети и я поставяли на входа, за да привлича богатство в дома. За много народи тиквата е символ на плодовитостта, затова и е често подарявана на младите брачни двойки. В Тайланд и Камбоджа я използвали за прогонване на зли духове. И до днес тя е задължителен елемент за празника Хелоуин. Всеки, който напуска дома си в този ден, трябва да носи тиквен фенер, както и да окачи такъв пред къщата си, за да не влизат в нея зли сили. Ако все пак някоя пробие защитата, трябва да я подкупите с нещо сладко. Защо пък да не бъде печена тиква, поръсена със захар и орехи? Всеки, който я опита, е преследван от мисли за сладкия ѝ вкус като героя на Елин Пелин Душко Добродушко. “Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква. Ям ги като прасе.”
Пюре от тиквички за бебешоци
Задължително добавете в менюто на бебето си пюре от тиквички. То ще захрани имунната система на малгугана, защото съдържа калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини А, С, В1 и В2. Избирайте по-дребни тиквички, защото при тях не трябва да премахвате семките. Директно ги измийте добре, махнете кората им и ги сварете. След това ги пасирайте и обядът на детето ви е напълно готов.
Макар и по-голямата част от тиквичките да зреят през пролетта, сезонът на някои сортове е точно есента. Затова се престрашете да отидете до магазина и да купите няколко. Има неща, за които трябва да внимавате. Ако кората на тиквичките е мека или наранена, значи най-вероятно са загубили част от вкусовите и хранителните си качества. Пресните са тези, чиито кори боцкат при пипане. Големината на тиквичките не е от значение за добрия им вкус.
Сокът от тиква подобрява имунитета
Една чаша тиквен сок ще ви предпази от настинка и грип, защото ще подсили имунната ви система, като увеличи броя на белите кръвни клетки. Освен това ще направи костите ви здрави, защото съдържа калций. Най-добре е да смесите тиквения сок със сок от броколи.
Той ще ви помогне да преборите стреса. За здрави нерви налейте към сока от тиква лимонов сок, смесен с 2 с.л. мед. Така ще стимулирате производството на серотонин и ще спите като бебе. Тиквеният сок помага на мъжете, страдащи от възпаление на простатата. Затова всеки ден в рамките на 3 седмици трябва да изпиват по 1 ч.ч. от него. Така ще се предпазят и от камъни в бъбреците.
Тиквени семки срещу депресия
Не изхвърляйте тиквените семки, а ги изпечете на фурна. В разгара на есенната депресия те подобряват настроението и съня ви. Нормализират инсулина и кръвната ви захар, като така ви предпазват от диабет. Те са богати на фибри и здравословни мазнини, които подобряват метаболизма ви. Семките се приготвят лесно. Измивате ги и ги оставяте да изсъхнат за поне 12 часа. Изсипвате ги в тава, застлана с хартия за печене и ги поръсвате със зехтин, сол, чесън на прах, лют червен пипер и др. подправки по избор Накрая ги слагате във фурната и чакате, докато се зачервят.
Тиквата хокайдо е подходяща за супи и сосове
Тиквите се срещат по цялото земно кълбо с изключение на Антарктида. Причината за това е в голямото им разнообразие от сортове. В България една от най-често отглежданите е мускатовата тиква, известна още като цигулка. Тя е сладка на вкус и много ароматна.
Месестата ѝ част е изключително плътна, но бедна на целулоза. Заради това цигулката е най-добрият избор при приготвянето на пюрета или фрешове. Освен това термичната ѝ обработка отнема много малко време. Затова бързо може да я приготвите печена с орехи и подправки по избор. Кората ѝ е гладка и се отстранява без проблем.
В кулинарията българите често използват и бялата тиква, която наричат кестенка. Тя е много близка до цигулката. Също е ароматна и месеста. Кората ѝ обаче е по-дебела и твърда. Сладостта ѝ не е толкова наситена. Това я прави подходяща за приготвянето на крем супи.
Все по-популярна е тиквата хокайдо. Тя е дребна с луковидна форма. Богата е на витамини, което я прави подходяща за деца. Използва се за приготвянето на крем супи и сосове.
Също така е идеална добавка към различни салати. Кората ѝ има специфичен оранжево розов цвят и е много тънка.
Рецептата на Деси Бакърджиева
Тиквеник с глазура от лимонов сок и пудра захар
“Баба ми все повтаряше колко полезна е тиквата, защото съдържа калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, а също и ценните витамини С, В1, В2, РР. Също така може да бъде приготвена по най-различни начини”, казва актрисата Деси Бакърджиева.
ПРОДУКТИ: 500 г кори за баница, 1,3 кг тиква, масло за намазване, захар - по 1-2 с.л. на руло, канела, ванилия, индийско орехче, орехи; за заливката: 2 бр. яйцa, 1/3 ч.ч. прясно мляко, ванилия, щипка сода за хляб; за глазурата: сок от 1/2 лимон, пудра захар.
Настъргваме тиквата. Намазваме леко една кора с масло, като рисуваме с пакетчето няколко черти върху нея. Отгоре слагаме друга кора. Поръсваме я с канела, индийско орехче, орехи и ванилия. Разпределяме 3 с.л. тиква. Слагаме 1-2 с.л. захар. Завиваме двете кори на руло. Повтаряме процедурата с останалите, като оставяме една кора, която постиламе в тава, намазана с олио. Върху нея едно до друго нареждаме рулата. Нарязваме ги напречно, за да получим квадратчета. Приготвяме заливката и я сипваме върху тиквеника. Тук-там слагаме малки парченца масло. Печем на умерена температура. Накрая напръскваме тиквеника с глазурата.
Рецептите на Иван Звездев
Заек в тиква
ПРОДУКТИ:
1 заек, черен пипер и сол на вкус, щипка кимион, щипка босилек, щипка чубрица, щипка семе от копър, 300 мл червено вино, 1/2 буркан стрерилизирани домати, 1 стрък праз лук, 1 глава червен кромид лук, 2 глави чесън, 4 моркова, 200 г бекон, 250 г балучка (арпаджик), 1 бяла тиква (2-3 кг), олио за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме заека на порционни парчета и го запържваме до златисто в сгорещена мазнина. Праза нарязваме на колелца, морковите – на малки кубчета, а беконът – наситно. Изпържените парчета месо се шпиковат с чесън и моркови. Почистваме тиквата, като първо я отрязваме отгоре, за да се получи капаче.
Издълбаваме я отвътре и я намазваме с черен пипер и сол. Шпикования заек, нарязания на едро лук, праза, бекона, предварително пасираните домати, виното, балучката и останалия чесън поставяме в тенджера.
Прибавяме подправките и оставяме да къкри на тих огън около 45 минути. След това го прехвърляме в тиквата и го печем 45-60 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Боб с царевица и тиква
ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:
500 г консерва червен боб, 250 г консерва царевица, 1/2 буркан домати, 100 г тиква, 1 зелена чушка, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 6 с.л. олио, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. стрит кориандър, 1 ч.л. захар, сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Запържваме за минута в горещо олио нарязаните на ситно кромид и чушка. Добавяме нарязания чесън и разбъркваме. Поръсваме с червен пипер, кимион и стрит кориандър. Разбъркваме и изсипваме фасула, царевицата и течността от консервата с царевица. Поръсваме със захар, добавяме намачканите консервирани домати и разбъркваме. Наливаме вода и добавяме нарязаната тиква. След 15 минути поръсваме подправките. Оставяме ястието на котлона за една минута и оттегляме от огъня.
Рецептата на Ирен Кривошиева
Пълнени тиквени карета с прошуто и моцарела
ПРОДУКТИ: 1/2 тиква, сол на вкус, 1 пакет картофено пюре на люспи, галета по желание, прошуто, моцарела и олио за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Отстраняваме кората на половин тиква. За по-лесно може да използваме картофобелачка. Нарязваме я на малки парчета, които поставяме в купа. Слагаме я в микровълновата за 10-15 мин, докато омекне. Намачкваме я и я осоляваме на вкус. Прибавяме картофено пюре и разбъркваме добре. Трябва да стане достатъчно гъста смес, за да може да оформим кюфтета. При нужда добавяме галета. Правим от сместа кръгчета, които разстиламе и слагаме в средата им парче прошуто и моцарела. Пържим ги в сгорещена мазнина, след което ги оставяме да се се отжедят от олиото на хартия.