Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам ви нова рецепта за кашкавалки, които са много вкусни, пухкави и ароматни”, пише ни Илиана Николова.
ПРОДУКТИ
200 мл топло прясно мляко, 8 с.л. кисело мляко, 100 мл олио, 3 белтъка, 2 с.л. захар, 1 с.л. сол, 1 кубче прясна мая, 700-800 г брашно, 400 г кашкавал, 50 г краве масло, по желание чубрица и сирене, 1 жълтък за намазване, смесен с 1 с.л. разтопено масло и 1 с.л. прясно мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме в прясното мляко маята със захарта. Добавяме 4-5 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме сместа да шупне. Пресяваме брашното. Правим кладенче с 500 г от него и сипваме вътре киселото мляко, олиото и белтъците. Прибавяме захарта, солта и маята.
Замесваме тесто, като постепенно добавяме останалото брашно, докато получим нелепнещо и еластично тесто. Покриваме го с чиста кърпа и го оставяме да втаса.
Разделяме го на две. Всяка половина разточваме на правоъгълник. Поръсваме ги с настърган кашкавал, като може да добавим сирене, чубрица и краве масло на парченца. Завиваме тестото на руло.
Разрязваме го на кръгчета. Поставяме ги в тава, застлана с хартия за печене. Покриваме ги с кърпа и оставяме да втасат. Намазваме ги с разбития с мляко и масло жълтък. Печем ги в загрята на 180 градуса фурна. След като станат леко розови, ги изваждаме и ги поръсваме с още малко кашкавал. Връщаме ги във фурната и ги допичаме, докато придобият хубав загар.