1.Никулденската:
Скоро научих от свой приятел мъдрец, че който няма Николай в дома си, трябва да си забие един кол вкъщи и всеки ден да му вика “Здравей Кольо, как си Кольо? Лека нощ Кольо…..”
Сред толкова много мои познати и приятели Попвасилев, Тупарев, Ганев, Вълков и Пижо (легендарни софийски бохеми ) името Николай наистина изпъква като цветно и оригинално , носи настроение, всенародна почит и уважение. Безбройни са героите с това име отдали почит на Mezze и Mezze помни техните среднощни подвизи в адски смях, лудост и танци до зори.
2.Но да се върнем малко назад и да се поклоним на легендата:
Всички знаете, че Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Чудотворец, който се почита като покровител на моряците, рибарите, търговците и банкерите.Хората с името Николай трябва да помнят ,че то означава “Побеждаващ” и да вървят смело към своите мечти . Над тях бди светец с огромна сила , повелител на водните стихии-моретата , реките и езерата, господарят на целия подводен свят.Техният светец-покровител е сътворил много чудеса , като спасявал моряците и пътниците по море от водните демони.
На 6 декември празнуват не само Кольовците , празникът се чества и в семейства , които нямат именник. А на рибната трапеза са добре дошли всички и канени, и неканени гости. Важното е на нея да има РИБА, чието тяло е покрито с люспи.
3.Стига с тоя шаран, важна е люспата!
По навик купуваме шаран за празника , но традициите не са това , което бяха. Преди години по соца нашите родители поради липса на избор са били принудени да наложат традицията на никулденския шаран. Но после дойде MEZZE и повдигна летвата жестоко. Шаранът стана демоде. Не обичате тежката миризма , изнервят ви многото кости , става ви тежко от мазното – MEZZE има 30 решения за вас. Наскоро отчетохме рекорд от повече от 30 вида прясна риба. До нас най- напред идва свежия улов от Черно и Егейско море.
За Никулден списъкът на MEZZE с прясна риба съдържа:
Калкан
Ципура
Лаврак
Риба меч
Бакаляро
Фагри
Барбун
Синегрида
Сом
Шаран
Защо е важна люспата?
Според легендата на Никулден люспите от риба трябва да се скрият в портфейла, за да се множат парите в него през цялата година. При почистването на рибата пък се внимава люспите да не паднат на пода, защото, който ги настъпи по невнимание, ще се разболее.
4.Вкусна рецепта на MEZZE
Вие сте модерен човек, експериментирате в кухнята , но не сте готвач-фанатик. Искате да приготвите вечерята бързо. Не сте успели да си запазите маса в MEZZE…тогава пробвайте рецептата , която ви препоръчват нашите готвачи:
Ципура стифадо във фолио
Необходими продукти:
Прясна ципура,
1 лимон,
1 стръка розмарин,
1 връзка зелен лук,
1 щип. черен пипер,
2 с.л. зехтин
начин на приготвяне:
Рибата се почиства, след което се изплакват и подсушава. Натрива се със сол отвътре и се добавя щипка черен пипер после в нея се поставят ситно нарязан зелен лук, резенче лимон, малко пресен розмарин и късче целина.. Рибата се намазва обилно със зехтин и се увива в алуминиево фолио.
Пече се при 200 градуса около 30 минути с фолиото. След това отстранете фолиото, за да хване рибата зачервена коричка.
Сервира се гореща. Подходяща гарнитура са задушени картофки поляти с разтопено масло и копър.
5.Финансовата страна на въпроса
Скъпи родни банкери 06/12 е и ваш празник. Моля не се колебайте. Оставете парите да почиват. Спазете традицията – Заповядайте да споделим трапезата на общия ни празник. В този ден не мирише на пари. Нека на всички да ни замирише на вкусна и прясна риба в MEZZE.