Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Тортата “Линцер” е сред най-известните австрийски десерт в света. Представлява пита с конфитюр, с основа от маслено тесто и характерна решетка”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
За маслената основа: 100 г студено краве масло на кубчета, 150 г брашно от лимец, 50 г смлени белени бадеми, 1 с.л. захар, 10 г захар с аромат на лимон, 1 яйце, 1 с.л. студена вода
За плънката: 200 г конфитюр от малини, 1 с.л. царевично нишесте, разбит белтък
1 шепа филирани бадеми, разбит жълтък и пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в купа брашното от лимец, бадемите и двата вида захар. Добавяме маслото и стриваме сместа с пръсти, докато получим фини маслени трохи. Прибавяме яйцето и водата. Омесваме набързо тестото на топка. Завиваме го с фолио и го прибираме в хладилник за 30 мин.
Изваждаме го и го оставяме да се отпусне поне 10 мин. Отделяме 2/3 от него и го разпределяме равномерно по дъното и стените на съда. Намазваме вътрешността на тестото с лек слой от разбития белтък. Поръсваме с царевичното нишесте и намазваме с конфитюр.
Разточваме останалото тесто и изрязваме от него ленти. Подреждаме ги върху малините, като ги редим на решетка. Намазваме ги с разбития жълтък и поръсваме по края на тортата филирани бадеми.
Печем в загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин до златисто. Докато тортата е още топла, я поръсваме с пудра захар. Препоръчително е да я хапваме след 24 часа, за да разгърне най-добре вкусовите си качества.