Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В зелевото листо е и месцето, и плънката. Всичко се запазва свежо и сочно”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
2 кг пуешко месо, нарязано на едро, 1 парче сланина, 10 скилидки чесън, 10 по-големи листа кисело зеле
За плънката:
1 ч.ч. ориз, 1 глава кромид лук, 1 шепа нарязани чушки, сол, червен пипер, черен пипер, куркума, чубрица, джоджен, 4-5 с.л. олио, 3 ч.ч. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Запържваме нарязаните лук и чушки за кратко в мазнината. Малко след това изсипваме ориза и го запържваме до прозрачност. Отместваме съда от котлона и добавяме куркума, червен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре.
Наливаме водата и връщаме съда на котлона, който намаляваме на по-ниска температура. Бъркаме до извиране на течността. Подправяме с черния пипер, чубрицата и джоджена. Оставяме плънката леко да се охлади.
Вземаме зелев лист и в средата му поставяме леко посолено парче месо. Около него слагаме кубчета сланина, а най-отгоре нарязан на едро чесън. Следва част от плънката и отново парче месо.
Връзваме с плътен чист конец и го слагаме в тава, намазана с олио. Не се налива вода, защото зелето пуска сок. Завиваме тавата с пекарско фолио. Печем вързопите на 200 градуса за 1 час и 30 минути. Отстраняваме фолиото и допичаме, докато течността изври.