Вашата любим1а рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“За нашата трапеза избрах панакота с пушена сьомга, рецептата за която харесах в кулинарния блог “Вкусно с Йоли”, пише ни Мила Нешева.
ПРОДУКТИ
200 мл течна животинска сметана
100 г фина извара, катък или рикота
60 г ситно нарязана пушена сьомга
2 с.л. ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
10 г желатин
1-2 с.л. червен хайвер по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Заливаме желатина с 3-4 с.л. студена вода и го оставяме да набъбне. Затопляме сметаната, но без да я оставяме да кипне. Сваляме я от котлона и сипваме в нея набъбналия желатин. Разбъркваме добре, докато се разтопи.
Слагаме в купа изварата. Бъркаме, докато получим гладък крем. Смесваме го със сметаната. Добавяме рибата и хайвера. Овкусяваме със сол, черен пипер и магданоз. Разбъркваме добре.
Намазваме формичките с масло и разпределяме крема. Слагаме ги в хладилник за няколко часа, докато се желират добре.
Изваждаме ги в чиния, ако е нужно, може да ги потопим за кратко в гореща вода. Декорираме по вкус - с още хайвер, каперси, зеленчуци или зелени подправки. Аз използвах и малко крем от пасирано авокадо и сирене.