
Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или не, известен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес: [email protected] За въпроси - тел. 942 25 33.
КОЙ ГОТВИ
Донка Николова е от София, на 79 г. Този път предлага традиционна, но рядка рецепта за катмер. Научила го е от леля си от Харманли, която го изпичала върху плочата на печка. Осъвремененият катмер на баба Донка прилича на препечена "рошава" баница, която е още по-вкусна с мед и айрян.
ПРОДУКТИ
За тестото:
1 яйце
2 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
230 мл хладка вода
около 600 г брашно
За плънката:
70 мл олио
70 мл маргарин
70 г краве масло
200 г краве сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Правим кладенче в пресятото брашно. В друг съд смесваме яйцето, олиото и солта. Доливаме вода и ги изливаме в "кладенчето". Месим умерено твърдо тесто, което разделяме на 8 равни части. Оформяме 8 топчета, намазваме ги с маргарин и ги оставяме 20 мин.
От маслото отделяме парче колкото орех, а останалото с олиото и маргарина загряваме. Вземаме една топка, правим "кладенче", в което поставяме от топлата мазнина, и я разтегляме в тавата до покриване на дъното й. Поливаме с 2 непълни с.л. мазнина и поръсваме с 1/6 от сиренето. Загъваме подготвената кора до получаване на топка, която се прехвърля в малкия съд. С второто тестено топче повтаряме процедурата до натрошаване на сиренето.
В центъра на готовата кора поставяме топката, получена от първата, и около нея я завиваме. Това се повтаря за всички топки, като последните 2 поливаме само с мазнина. Така получената голяма напластена топка заливаме с топла мазнина и чрез разтягане и мачкане я разстиламе в тавата. В центъра отваряме малък кръг, в който поставяме отделеното масло. Напръскваме я с останалата мазнина и печем във фурна, загрята до 200 градуса, докато маслото в кръгчето изчезне и се получи светлокафява кора.