Основни грешки в готвенето

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6687168 www.24chasa.bg

Случват се и на най-добрите. Понякога бързаме, друг път сме разсеяни, грешките са нещо нормално. Хубаво е обаче да не ги допускаме от незнание. Затова сме събрали за вас някои от най-често допусканите грешки по време на готвене и ви желаем безаварийно и безгрешно представяне в кухнята!

Започвате да готвите, преди да се е нагрял достатъчно тиганът. Ако мазнината не е достатъчно добре нагрята, след това по-голяма част от нея ще попие в продуктите и ястието ще стане по-мазно и по-тежко.

За да спестите време, готвите на по-силен огън, отколкото е указано в рецептата. Това не е добре, защото някои продукти, особено месни, изискват определено време топлинна обработка, за да станат сочни и вкусни, а форсирането на процеса може да ги провали тотално.

Най-често срещаната грешка е да не се опитва гозбата, докато се готви. А може да сте забравили да осолите или сте прекалили с някоя подправка и е необходимо да компенсирате силния вкус с нещо друго.

Месите твърде дълго тестото. Това не е добре, защото при продължително месене се активира глутенът и тестото става твърдо и еластично.

Варите пастата в прекалено малък съд и спагетите например стърчат над водата. С това рискувате част от ястието ви да хрупка доста неприятно.

Варите пастата прекалено дълго. Вече на всички ни е добре известно, че царете на пастата – италианците, препоръчват тя да се приготвя „ал денте“. Това означава, че макаронените изделия трябва да са една идея сурови.

Целия текст четете ТУК

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Димитър Иванков намери място в престижната класация за вратарите, които са вкарали най-много дузпи в своята професионална кариера. Легендата на "Левски" попада в Топ 6 на тези с най-прецизно изпълнени наказателни удари. Българският вратар е в елитната компания на бразилеца Роджерио Сени, германеца Ханс-Йорг Бут, колумбиеца Рене Игита

"Лудогорец" проявява интерес към младежкия национал на Швеция Джейк Ларсон, съобщават медиите в страната. Футболистът е е собственост на "Йоребро". През лятото интерес към него е имало от два италиански клуба - "Интер" и "Бреша". Талантът е бил близо до преминаване във втория Бреша, но в крайна сметка италианците се подсилиха с друг швед Саймон

Звездата на австрийския "Щурм" Кирил Десподов срещна легендата на хърватския футбол Дарио Сърна. Двамата бяха за кратко съотборници в италианския "Каляри" през миналата година, но вече не са част от Серия "А". Сърна прекрати през миналото лято славната си кариера и в момента е помощник-треньор в украинския "Шахтьор"