
В близост до онези празници, при които кухните ни ще бъдат в особено засилена експлоатация, нека си припомним какво може да направим ние като създатели на блюдата за това те да са максимално ненатоварващи и здравословни. Дори да не сте маниаци на тема здравословен начин на живот, обърнете внимание на тази статия, защото от нея ще научите, че има случаи, при които храната не само не е полезна, но е вредна и много опасна за здравето ни.
Начините на приготвяне: забравете за пърженото!
Този съвет е повтарян многократно и въпреки това все още много хора не могат да се откажат от добре изпържената си пържола, както и от пържените картофи. Няма страшно да се консумират 1-2 пъти в месеца, но само в случай, че през останалото време полагаме сериозни усилия да се грижим за доброто състояние на организма си.
Запомнете! Само 1 с.л. мазнина, добавена при пържене, слага цели 100 ккал в ястието отгоре. А когато пържим, ние определено ползваме доста повече от 1 с.л. мазнина.
Една от най-здровословните техники за готвене си остава печенето. За него не е необходима толкова много мазнина. В същото време по време на печене мазнините от месото се отделят. Вече съществуват модерни тигани и уреди, така че печенето отдавна не се случва само във фурната. С помощта на тигани с незалепващо покритие може да изпечете нещо без мазнина и на котлона. Писали сме за мултикукъра, който е изключително практичен и здравословен начин да приготвите вкусно ястие. Съдът в него е с незалепващо покритие и не се нуждае от много мазнина, а начинът на приготвяне гарантира запазване на полезните вещества на храната. Отгоре на всичко храната, приготвена в мултикукър, е мултивкусна.