
Все още по каците се търкяла по някоя и друга зелка, но сигурно вече са ви омръзнали традиционното свинско със зеле, както и зелевите сарми. Ще ви припомним още няколко начина да приготвите любимия зимен продукт на българина.
Едни от най-харесваните и оригинални рецепти за кисело зеле са пълнената кисела зелка и пържолите, „облечени“ в листа от зеле. Може да импровизирате и с двете. Например зелката може да напълните с плънка за сарми или пък със средно големи късчета свинско, задушени с много праз. А пържолите може да приготвите по няколко начина. Ако вече имате изпечени пържоли, които искате да „рециклирате“ в нова рецепта, може да пуснете зелевите листа да се попарят във вряла вода, да завиете месото в тях, да загънете хубаво като плик и да допечете в тава, йенски съд или гювече за около 30 мин. Ако пържолите са сурови, овкусете ги с черен и червен пипер и малко чубрица, увийте ги в зелевите листа и печете час и 30 мин. И още една забавна идея за зеле. Издълбайте вътрешността на малка питка от бяло хлебче и я запълнете с кисело зеле и нарязана на ситно сланинка отгоре.
Подправете с магданоз.
Подробното описание на още две идеи с кисело зеле вижте тук