Как да си направим шунка у дома (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6707386 www.24chasa.bg
снимки: Pixabay

Няколко са версиите за произхода на това вкусно ястие. Сигурно е, че шунка са приготвяли още англосаксонците, а днес в Германия и в Англия на всяка по-тържествена вечеря се кипри по един добре приготвен розов бут. И не мислете, че това не може да бъде основното блюдо за вечерта. Ако го сервирате с няколко вида салати, разядки и дипове, може да нахраните цяла сюрия хора, а вечерята ще мине за изискана и здравословна. Поставете шунката върху голяма дървена дъска и нека всеки сам си реже от нея. Може да сложите в съседство чътни (виж рецептата) или сладко от боровинки, което също подхожда страхотно като вкус.

Има много начини за приготвяне на шунка. Англичаните и германците обикновено я предпочитат със сочна глазура, но ние ви предлагаме и два по-семпли варианта.

Най-лесната варена шунка

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

1 л вода

7-8 зърна черен пипер

7-8 зърна кориандър

5 зърна бахар

3 дафинови листа

100 г сол

начин на приготвяне:

1 Сварете всички подправки във водата за 1-2 мин и махнете от огъня.

2 Напълнете с част от сместта спринцовка и прободете месото, внимателно впръсквайки течността на няколко места.

3 Покрийте месото с останалата течност и дръжте в хладилник 4 дена. Всеки ден обръщайте парчето, за да навлезе саламурата от всички страни.

4 Увийте парчето с канап и го завържете.

5 Варете на много тих огън под похлупак 2,5-3 часа.

6 Преместете месото в студена вода и го подръжте там още 1,5-2 часа.

Шунка в плик

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

щипка черен пипер

щипка кориандър

щипка начукан бахар

2 дафинови листа

няколко щипки сол

щипка пушен червен пипер

3-4 с.л. зехтин

начин на приготвяне:

1 Смесете подправките и натъркайте месото добре от всички страни.

2 Завържете го с канап и го запържете в зехтина, за да се запечата.

3 Поставете го в плик за печене и печете около 2 часа на 180 градуса.

4 Когато го извадите от фурната, го затиснете с нещо тежко и след като изстине, махнете конците.

Останалите рецепти вижте на mila.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани