Как да си направим шунка у дома (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6707386 www.24chasa.bg
снимки: Pixabay

Няколко са версиите за произхода на това вкусно ястие. Сигурно е, че шунка са приготвяли още англосаксонците, а днес в Германия и в Англия на всяка по-тържествена вечеря се кипри по един добре приготвен розов бут. И не мислете, че това не може да бъде основното блюдо за вечерта. Ако го сервирате с няколко вида салати, разядки и дипове, може да нахраните цяла сюрия хора, а вечерята ще мине за изискана и здравословна. Поставете шунката върху голяма дървена дъска и нека всеки сам си реже от нея. Може да сложите в съседство чътни (виж рецептата) или сладко от боровинки, което също подхожда страхотно като вкус.

Има много начини за приготвяне на шунка. Англичаните и германците обикновено я предпочитат със сочна глазура, но ние ви предлагаме и два по-семпли варианта.

Най-лесната варена шунка

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

1 л вода

7-8 зърна черен пипер

7-8 зърна кориандър

5 зърна бахар

3 дафинови листа

100 г сол

начин на приготвяне:

1 Сварете всички подправки във водата за 1-2 мин и махнете от огъня.

2 Напълнете с част от сместта спринцовка и прободете месото, внимателно впръсквайки течността на няколко места.

3 Покрийте месото с останалата течност и дръжте в хладилник 4 дена. Всеки ден обръщайте парчето, за да навлезе саламурата от всички страни.

4 Увийте парчето с канап и го завържете.

5 Варете на много тих огън под похлупак 2,5-3 часа.

6 Преместете месото в студена вода и го подръжте там още 1,5-2 часа.

Шунка в плик

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

щипка черен пипер

щипка кориандър

щипка начукан бахар

2 дафинови листа

няколко щипки сол

щипка пушен червен пипер

3-4 с.л. зехтин

начин на приготвяне:

1 Смесете подправките и натъркайте месото добре от всички страни.

2 Завържете го с канап и го запържете в зехтина, за да се запечата.

3 Поставете го в плик за печене и печете около 2 часа на 180 градуса.

4 Когато го извадите от фурната, го затиснете с нещо тежко и след като изстине, махнете конците.

Останалите рецепти вижте на mila.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България