Как да си направим шунка у дома (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6707386 www.24chasa.bg
снимки: Pixabay

Няколко са версиите за произхода на това вкусно ястие. Сигурно е, че шунка са приготвяли още англосаксонците, а днес в Германия и в Англия на всяка по-тържествена вечеря се кипри по един добре приготвен розов бут. И не мислете, че това не може да бъде основното блюдо за вечерта. Ако го сервирате с няколко вида салати, разядки и дипове, може да нахраните цяла сюрия хора, а вечерята ще мине за изискана и здравословна. Поставете шунката върху голяма дървена дъска и нека всеки сам си реже от нея. Може да сложите в съседство чътни (виж рецептата) или сладко от боровинки, което също подхожда страхотно като вкус.

Има много начини за приготвяне на шунка. Англичаните и германците обикновено я предпочитат със сочна глазура, но ние ви предлагаме и два по-семпли варианта.

Най-лесната варена шунка

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

1 л вода

7-8 зърна черен пипер

7-8 зърна кориандър

5 зърна бахар

3 дафинови листа

100 г сол

начин на приготвяне:

1 Сварете всички подправки във водата за 1-2 мин и махнете от огъня.

2 Напълнете с част от сместта спринцовка и прободете месото, внимателно впръсквайки течността на няколко места.

3 Покрийте месото с останалата течност и дръжте в хладилник 4 дена. Всеки ден обръщайте парчето, за да навлезе саламурата от всички страни.

4 Увийте парчето с канап и го завържете.

5 Варете на много тих огън под похлупак 2,5-3 часа.

6 Преместете месото в студена вода и го подръжте там още 1,5-2 часа.

Шунка в плик

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

щипка черен пипер

щипка кориандър

щипка начукан бахар

2 дафинови листа

няколко щипки сол

щипка пушен червен пипер

3-4 с.л. зехтин

начин на приготвяне:

1 Смесете подправките и натъркайте месото добре от всички страни.

2 Завържете го с канап и го запържете в зехтина, за да се запечата.

3 Поставете го в плик за печене и печете около 2 часа на 180 градуса.

4 Когато го извадите от фурната, го затиснете с нещо тежко и след като изстине, махнете конците.

Останалите рецепти вижте на mila.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи