Певицата Ирра опитала суров морски таралеж в Гърция, имал вкус на хайвер

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6709920 www.24chasa.bg

Певицата Ирра обича да готви. В нейното семейство сякаш генетично е заложена кулинарната дарба. Тя вече се появява и у двете деца - Явор и Георги. Те сами изявили интерес. “Може би им се е видяло весело, защото обикновено когато правя нещо, го правя със страст. Държа да ми е забавно, а не да е поредното рутинно действие”, казва певицата.

Синовете могат сами да приготвят закуска, като понякога си организират състезание кой ще направи най-вкусния сандвич. Явор е специалист в смутитата. За приготвянето им използва максимално въображението си. “Много експериментира, но засега никого не е отровил”, смее се Ирра.

Когато била бременна с него, много се хапвали кренвирши. “Не мога да разбера защо. Просто като видех кренвирш, сякаш ми показваха гурме ястие”, смее се тя. С втория си син пък развила някаква зависимост към сладкото. “Всеки ден ядях по един шоколад.” Сега певицата забелязва, че Явор предпочита да хапва солени храни. “Георги, ако не изяде нещо сладичко през деня, все едно не е живял този ден”, смее се тя.

Като малка обаче Ирра не е имала голямо желание да готви, защото вкъщи двама факири се вихрели в кухнята - майка и баба . “Винаги имаше нещо вкусно на масата”, спомня си тя.

Щом се преместила да учи в София, вече нямало кой да готви. “Имах една тетрадка, цялата изписана с рецепти от майка ми и баба ми. Сега като я чета, ми е много смешно, защото това са някакви съвсем елементарни ястия, пък аз толкова подробно съм ги описала, сякаш правя минимум 5-степенно меню”, смее се Ирра. С времето певицата започва все по-смело да импровизира в кухнята.

Веднъж дори направила пържоли върху канапе от круши. Попаднала отнякъде тази нестандартна рецепта и решила да я изпробва. “Получи се изненадващо добре. След това искаха да им правя още”, смее се тя.

Ирра не яде месо от няколко години, но продължава да го приготвя за семейството си. Изключва го от менюто си, защото действало вредно на организма . А хапвала доста месо. “Дори на закуска първото нещо, което си представях, беше една мазна вратна пържола”, смее се певицата. Сега обаче месото никак не липсва.

Компенсира, като си хапва риба. Една от любимите е сивенът (вид пъстърва). От баба си знае рецепта за мариновани попчета. Маринатата приготвя с много чесън и мазнина. Залива с нея изпържената риба и добавя бахар и дафинов лист. “Единственият недостатък е, че с попчетата изяждаш и два големи хляба, защото сосът става божествен”, смее се Ирра.

Тя не е от кулинарите, които прекарват часове в готвене. Напротив, предпочита по-лесни ястия. “Любимо ми е да сложа всичко в един голям гювеч и да го оставя във фурната.” Не е фен и на прекаленото използване на подправки, защото в някои случаи засенчват вкуса на ястието.

За да предпази себе си и семейството си от върлуващия грип, добавя към храната чесън. “Зимата обожаваме да ядем кисело зеле”, казва Ирра. Затова често приготвя сармички.

Харесва и всички чуждестранни кухни. Челно място в класацията държи италианската. Пробвала е още гръцка, турска, китайска, японска и т.н. Най-странното нещо, което е яла, е суров морски таралеж. “Има вкус на хайвер.”

Това станало на почивка в Гърция. “Много обичаме да почиваме на диви места, да се гмуркаме и да разглеждаме морското дъно. Търсихме си някакви скали и попаднахме на нудистки плаж, без въобще да знаем”, смее се Ирра. Това обаче не им попречило да се подготвят за гмуркането.

Запознали се с един дядо нудист, който дошъл с харпун, за да лови риби. “Той ни научи как да я привличаме към нас”, спомня си Ирра. Взел един морски таралеж, разцепил го на две и го разхвърлял във водата. Рибата просто полудяла. Певицата полюбопитствала какъв ли е вкусът му и го пробвала. “Беше много яко”, спомня си Ирра. А понеже тя е родом от Бургас, това далеч не е единствената морска история. Спомня си как е вадила миди и ги е пекла на тенекия, варила скариди в кутийка от чипс и рязала салата върху плавник.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Мусака с канела

ПРОДУКТИ

картофи, кайма, 1 морков, 1 глава лук, 1-2 тиквички, много домати, 1 ситно нарязана чушка, 2-3 щипки канела, мазнина, 1 патладжан, зелени бобчета по желание, червен пипер, чубрица, сол, 1-2 яйца и кисело мляко за заливката

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Задушаваме каймата в малко мазнина. Добавяме нарязаните лук, картофи, чушка, патладжан, тиквички и настъргания морков. След това заливаме с много домати. Подправяме с червен пипер, сол и чубрица на вкус. Накрая прибавяме канелата и разбъркваме добре.

Наливаме малко вода и слагаме съда във фурната. На финала, малко преди да я извадим, я заливаме с разбити яйца и кисело мляко. “Според моите деца съм кралицата на мусаката”, казва Ирра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.