За да възвърне форма, Искрен Пецов изкарва 2-3 дни, пиейки само айрян

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6733749 www.24chasa.bg

Певецът Искрен Пецов е от хората, които истински се наслаждават на времето, в което готвят. Неговият кулинарен опит започнал още от детските му години, след като починала майка му. Първите уроци дал баща му Петър Пецов. Той оставил на малкия Искрен някакво ястие, преди да отиде на работа. Него трябвало певецът да доопече след училище. “Така, лека-полека, свикнах сам да готвя”, казва Пецов. Един от първите му специалитети бил скумрия с доматен сок.

Това обаче не означава, че прекарвал детските си години около печката. Напротив, ароматът, с който ги свързва, са цъфналите цветове на дръвчетата. Тогава живеел в покрайнините на София. Около квартала му било пълно с градинки. “Там играехме като деца”, спомня си певецът.

В кулинарията предпочита да импровизира. “Много рядко готвя по рецепта”, казва Пецов. Често вижда някое ястие по телевизията и запомня няколко от продуктите му. Нататък дава свобода на въображението си.

Без никой да му показва как става, веднъж взел една свинска пържола и я задушил на тиган. След това добавил към нея зеленчуци и плодове. “Може да сложа портокал, лимон и т.н”. Досега абсолютно всяко негово ястие е завършвало с облизване на пръстите. Тайната му е, че докато готви, Пецов опитва храната и така преценява какво липсва. “Имам някакъв вкус към готвенето”, казва певецът.

Въпреки това не е фен на многото подправки. Използва традиционните – черен пипер, босилек, чубрица. “По-скоро извличам от зеленчуци и плодове вкуса, който искам да добавя към яденето”, категоричен е Пецов. За него прекаляването с подправките дава един фалшив и пренатруфен вкус. “Това е като някаква мацка, която не е хубава, но успява да те заблуди с много грим”, шегува се той.

Пецов не спазва режим на хранене, но усети ли, че е наддал с 1-2 килца, за кратко време пречиства тялото си. Най-често изкарва 3-4 дни само на айрян. Даже го приготвя с повече вода, за да е по-рядак. “Напоследък, да чукна на дърво, съм във форма. Последните години не ми се е налагало да го правя”, казва Пецов. Тази зима грипът успял да го повали, но това е, защото не добавил към менюто си нужните продукти. “Други години съм опитвал да ям повече лимони, витаминозни храни и чесън”, спомня си певецът, който иначе не боледува често.

Любима му е комбинацията между свинско и зеле. “Това просто е класика.” Затова не е изненада, че харесва и сармите. Италианската кухня много му допада. “Ям всякакви пасти, правя си пица и едни пилешки късчета с брюкселско зеле и сос бешамел”, казва певецът. Китайската кухня не остава по-назад. Често приготвя пържени зеленчуци. Към тях добавя тънко нарязани късчета месо, престояли в алкохол за 24 часа, и ориз.

Колкото и голям кулинарен опит да има в кухнята, понякога и Пецов забравял нещо във фурната, което накрая е приличало по-скоро на въглен, отколкото на храна. Случвало се да сипе в манджата вместо сол - захар. Въпреки това не бързал да я изхвърли. Напротив, импровизирал, докато не получи ново и вкусно ястие. “Може би го облъчвам по някакъв начин. Няма ядене, което да не ми се е получило. Сигурно има значение от начина, по който се отнасяш към готвенето – храната ти отвръща огледално”, казва Пецов. Затова и когато няма много работа, кани в дома си приятели и им приготвя разни вкуснотийки. “Просто обичам да готвя.”

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Свински пържолки на тиган с цитрус 

ПРОДУКТИ*

Свински пържоли, зеленчуци и плодове по избор – моркови, праз, гъби, тиквички, портокал и лимон (с кората), чесън, сол, черен пипер, масло, вино или вода по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 

Загряваме маслото в тигана. Прибавяме зеленчуците, като първо са тези, които са най-твърди – морковите. Задушаваме ги леко и прибавяме останалите. Трябва да се получи нещо като канапе. През това време леко начукваме пържолите и ги овкусяваме с черен пипер и сол. След това ги поставяме върху канапето от зеленчуци и плодове. Захлупваме тигана. Пържолата леко започва да се сварява, но и да се запържва, ако има допир до тигана. Когато зеленчуците и плодовете са готови, обръщаме местата – поставяме месото отдолу. Така то попива всички необходими вкусове. По време на готвенето може да налеем вода или бяло вино. Преди да свалим ястието от котлона обаче, те трябва да са изврели. По този начин ще се получи още по-вкусно.

* Количествата на всички продукти определяйте спрямо собствения си вкус. За целта Пецов препоръчва да опитвате храната, докато я приготвяте.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Халфът Георги Костадинов е оптимист за бъдещето на националния отбор. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) съжалява за изпуснатата победа в гостуването на Кипър. "Имаме добра основа - смята Костадинов. - Все още ни липсват някои неща, които се изграждат с времето. Имаме добро бъдеще. При 1:0 се оголихме и затова съперникът ни вкара гол.

Голмайсторът на България в мача срещу Словения Галин Иванов остана разочарован от неуспеха на отбора да се класира за следващата фаза на турнира. Халфът на "Славия" отбеляза дебютното си попадение за "лъвовете". "Разочароващо е, че не успяхме да се класираме напред - каза Иванов. - Има голямо желание, имаше и голяма цел,

Ветеранът Георги Петков е готов да продължи да играе за националния отбор и в европейските квалификации догодина. 42-годишният страж направи страхотно спасяване в края на мача със Словения и спаси отбора от загуба. Петков няма нищо против и да спечели наградата "Футболист на годината", за която е фаворит според репортерите на БНТ.