Как да сготвим китайска храна у дома (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6748570 www.24chasa.bg

По целия свят китайската кухня е обичана от всички поколения. Децата с апетит хапват китайски спагети и пилешки хапки в сладко-кисел сос, докато възрастните се облизват от своите пикантни свински хапки и обират едно по едно последните зрънца крехък ориз в чинията си. Да приготвяме китайско у дома, не само не е трудно, но може да бъде и страшно забавно.

Какво ви е необходимо?

Китайският уок е известен на българската домакиня вече от години. Той е чудесен и за типичното пържене по китайски с постоянно разбъркване, но в него може и да се задушават зеленчуци, риба и ориз и да се приготвят традиционните китайски супи. Автентичният уок е със заоблено дъно, но той не е удобен за нашите котлони и затова рядко се продава по магазините ни. Вземете си уок с плоско дъно (то е плоско само отвън) и най-добре е да бъде кован от стомана или чугунен. Ако купите този уок заедно с капак, ще може да задушавате в него, освен да пържите.

Шпатула също ще ви е необходима. Най-вероятно си имате такава сред кухненската посуда, но ако се сдобиете със специалната за целта шпатула, която е със заоблени краища, ще може още по-лесно да боравите с храната в уока.

Тъмен соев сос е най-важната подправка и е най-добре да инвестирате в качествен соев сос, защото той освен своите вкусови качества има немалко предимства и за здравословното хранене. Ако близо до вас има китайски магазин, вземете от техния соев сос, защото в големите вериги се предлагат предимно японски соеви сосове, които са по-сладки и бягат от автентичния вкус и аромат.

Петте подправки са... комбинация от пет подправки, разбира се. Изключително типични за множество китайски ястия. Ако не може да ги откриете по магазините, пригответе си ги вкъщи, като комбинирате семена от копър, звездовиден анасон, сечуански пипер, карамфил и канела. Може да добавите и една шеста подправка – джинджифил на прах, за още по-плътен аромат.

Целия текст четете на mila.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона