Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за пиле терияки - правя го от обезкостени пилешки бутчета - те искат малко повече готвене (разбирайте 15 мин), но пък месото остава по-сочно”, пише ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
2 бр. пилешки пържоли от бут без кожа или 1 цяло филе - пеперуда, 1/4 ч.ч. захар, 40 мл оцет, 20 мл олио, 60 мл светъл соев сос, голяма щипка фино настърган джинджифил, 1 голяма скилидка чесън, фино настъргана, 1 ч.л. царевично нишесте, сусам и 2-3 пера зелен лук
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме и подсушаваме пилешкото месо. Смесваме в тиган оцета, захарта и соевия сос. Разбъркваме в тях царевичното нишесте, за да се разтвори. Прибавяме олиото и пилешките пържоли.
Включваме котлона, затваряме тигана с капак и готвим по 7-8 мин от двете страни, ако пържолите са от бут, ако са филе - по 3-4 мин.
Отваряме капака, прибавяме настърганите чесън и джинджифил и продължаваме да готвим още около 12 - 15 мин. За това време течностите са се редуцирали до гъст сос.
Изваждаме месото. Слагаме го в две чинии, заливаме го с по 2 лъжици от останалия сос и поръсваме с голяма щипка пера от лук и предварително запечените семена сусам. Гарнираме по избор, в моя случай - сотирани броколи с масло.