Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Tарталетите имат хрупкава основа, нежен крем и прекрасно ги допълва сочността на крушите”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
1 голяма круша, 3 с.л. бадемова паста, 2 с.л. филирани бадеми, 2 с.л. бадемова пралина, 1 с.л. пудра захар
За масленото тесто: 200 г брашно от лимец, 50 г бадемово брашно, 125 г масло, 2 с.л. пудра захар, 1 яйце, 1 с.л. студена вода, 1 ванилия
За франджипана: 50 г краве масло, 50 г бадемово брашно, 50 г пудра захар, 1 яйце, 1 с.л. бадемов ликьор, щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме масленото тестото, като сипваме в голяма купа двата вида брашно и маслото. Стриваме ги до получаването на фини трохи. Сипваме пудрата захар и ванилията и разбъркваме. Добавяме яйцето и водата. Омесваме тестото на топка, която завиваме в домакинско фолио и оставяме за 30 мин в хладилник.
Разбиваме маслото, захарта и яйцето за франджипана. Прибавяме брашното, ликьора и солта. Разточваме охладеното маслено тесто и изрязваме 6 кръга, по-големи от формичките за тарталети. Притискаме ги добре към дъното и стените им, като отстраняваме излишното. Намазваме дъното на всяка тарталета с бадемовата паста.
Разпределяме франджипана по-равно, имайки предвид, че при печенето ще увеличи обема си. Нарязваме крушата. Забождаме по 3-4 парчета във франджипана с кората нагоре. Поръсваме с бадемова пралина и филирани бадеми.
Печем в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване и стягане на франджипана. Изваждаме ги и ги оставяме леко да се охладят. Отстраняваме ги внимателно от формичките и ги поръсваме с пудра захар.