Да приготвяш ястия за любими хора и приятели в удобни и красиви съдове е истинско удоволствие. За да е здравословна храната, сготвена в тях, е важно, когато ги купуваме, да се съобразяваме със свойствата на материала, от който са изработени, да знаем как да ги използваме оптимално и как да ги поддържаме.
Предимства и недостатъци на различните материали
Известно е, че най-добри за приготвяне на здравословна храна са емайлираните съдове, както и тези от стъкло и керамика, които не взаимодействат с храната за разлика от металните. Специалисти съветват дори отвари и запарки от билки да се приготвят в емайлирани или стъклени съдове.
От чугун
Чугунените съдове са най-дълготрайни, загряват се по-бавно, но дълго задържат топлината и я разпределят равномерно, не се драскат.
Подходящи са за задушени блюда, месо, зеленчуци, ориз. Чугунените тигани са превъзходни за пържене на зеленчуци, месо, палачинки, катми и могат да се използват освен на котлона, във фурната и върху огън.
Важна подробност за вегетариаците и страдащите от анемия е, че храната, приготвена в него, естествено се "зарежда" с желязо, което лесно се усвоява от организма.
Тук важи правилото – приготвената в тях храна трябва да се прехвърля след това в друг съд.