Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Тази година Великден ще подрани, затова изпращам празнична рецепта по повод Христовото Възкресение”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
250 г бяло брашно, 250 г брашно от нахут, 1 пакетче суха мая, 3 яйца, 150 г захар, кората на 1 лимон, 1 ванилия, 80 г краве масло, 150 мл прясно мляко, 1 шоколад, олио и жълтък за намазване, кристална захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме двата вида брашно заедно с маята. В отделен съд разбиваме яйцата със захарта. Добавяме ванилията, настърганата лимонова кора, маслото и млякото, които трябва да са на стайна температура.
Прибавяме постепенно брашното и замесваме с ръце меко и гладко тесто. В дълбока купа, намазана с олио, оставяме тестото, покрито с кърпа, да втаса за около 2 ч и 30 мин. Отново го премесваме и оформяме малки топки, във всяка от които поставяме натрошен шоколад.
Слагаме топките във форма за мъфини, предварително намазнена и набрашнена. Отгоре ги намазваме с малко олио и оставяме да втасват за още 30 минути. Намазваме мъфините с жълтък и ги поръсваме с кристална захар.
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса. За да не изгорят, може да ги покрием с фолио за печене.