Сашка Васева от дете не харесва вкуса на месо и пъпеши

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6816474 www.24chasa.bg

"Кулинарията и аз сме малко скарани”, смее се певицата Сашка Васева. Макар и да не може да се нарече майстор готвач, тя умее да оценява вкусната и добре приготвена храна.

Това обаче не означава, че прекалва с нея. Дупнишката Мадона поддържа форма, без да спазва определен хранителен режим. Закуската традиционно я пропуска просто защото се събуда, когато вече е дошло време за обяд.

От чуждестранните кухни любима на певицата е индийската. Пикантните подправки са една от основните причини, тъй като Васева много ги харесва.

Най-странната вкусова комбинация, която е вкусвала, е тази между екзотичното манго и прясното мляко. “Това е индийски десерт”, обяснява певицата. Решила да го пробва, след като се посъветвала със сервитьора в ресторанта кое в менюто е най-вкусно.

Въпреки това мангото с прясно мляко не успява да се пребори за титлата любим десерт на Васева. Тя е отредена за грис халвата. Детските си години певицата свързва с аромата на друго сладко изкушение - млякото с ориз.

“Обичам морските специалитети”, казва Васева. Затова и не пропуска да пробва традиционната кухня в средиземноморските страни.

“Опитвала съм

октопод, но не съм

му голяма фенка”,

смее се певицата. “В България нямат традиция да го приготвят правилно”, допълва тя.

В средиземноморските страни обаче не е така. “Там имат специална процедура, където ги бият в скалите, за да пуснат някаква киселина и месото да стане крехко. След това ги мариноват по някакъв начин. Така стават за ядене”. Може би заради това Васева предпочита мидите и скаридите пред октопода.

Морските специалитети успяват да заменят месото, което певицата изхвърля от менюто си. “Не съм го спирала целенасочено, просто от малка не го обичам”, казва Васева.

Тъй като има фобия от затворени пространства, певицата не е летяла със самолет и не е могла да пробва някои от най-екзотичните кухни. Обиколила е обаче Европа надлъж и н шир. В Италия много ѝ харесала пастата дикапесанте.

Когато е в чужбина, винаги пита сервитьора какво е най-хубаво. Така е

сигурна, че ще опита

традиционните ястия

Навсякъде досега персоналът е бил отзивчив. “Държат си на клиентелата. В България я няма тази традиция да са отзивчиви”, казва певицата. Харесва ѝ също така, че в ресторантите на Запад никой не я разпознава. “Мога спокойно да бъда клиент. Много е хубаво да се чувстваш еднакъв с всички други. Да те гледат различно, е натоварващо”, казва Васева.

Българската кухня обаче си остава сред любимите ѝ. Харесва вкуса на чушките, които са пълнени с ориз и праз и поднесени със сос бешамел. Не подценява постните зелеви сармички и родопския специалитет пататник.

Плодовете също са често срещани в менюто ѝ. Певицата

обича да хапва

праскови, малини

и смокини

“Обичам всичко, което е дал Бог”, смее се Васева. Но това не е напълно вярно, защото от малка не яде пъпеш. Просто вкусът на този плод не ѝ допада.

Певицата може да си набави домашни продукти от градината на баща си. Той произвежда домати, краставици, зеле и др. “Има си земя и работи човекът, а и по-добро от домашното няма”, казва Васева. “Като си купиш една готова къщичка извън София, вземаш си едно декарче и е рай. Може и градинка да си направиш”, допълва певицата.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

ПОСТНА МУСАКА

ПРОДУКТИ

Около 1/2 кг картофи, нарязани на шайби, 3 тиквички, 1-2 стръка праз, 3-4 моркови, 2 домата, 3 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, олио, 1/2 ч.л. червен лют пипер, 2 яйца, 200 г натрошено сирене и 1 кофичка кисело мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбъркваме нарязаните на кръгчета тиквички, лука, морковите, единия домат, счукания чесън, накълцания магданоз, черния пипер и солта. Загряваме малко олио в тава и слагаме зеленчуците. Оставяме ги да се пекат, докато омекнат. В друга намазнена тава нареждаме половината нарязани на кръгове картофи, посоляваме леко и разпределяме 1/2 от зеленчуците, като накрая поръсваме със сирене. Отново редим картофи. Разпределяме останалите зеленчуци и отново поръсваме със сирене. Доливаме малко гореща вода в тавата и печем до пълното омекване на картофите. Залейте постната мусака с разбитите яйца с киселото мляко. Връщаме я обратно във фурната за ощв 5-10 мин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Керамичната глава на Богинята майка, открита при археологически разкопки, спасява Северозапада, вярват местните хора. Артефактът е открит край видинското село Майор Узуново и вероятно е направен от първите земеделци по тези географски ширини. Предполага се, че откритата част от статуетка датира отпреди 9000 години,

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,