За Великден Петя Буюклиева приготвила 11 козунака, с единия нахранила полицай

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6827167 www.24chasa.bg
Певицата умее да свива асеновградски сармички СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Певицата Петя Буюклиева е звезда не само на сцената, но и в кухнята. “Мисля, че кулинарното изкуство е любов, а всичко, което се прави с любов, е мой специалитет”, казва тя. От съвсем малка обикаляла покрай бабите и майка си, любопитно наблюдавайки как се получaват вкуснотийките, които слагали на масата. Оттогава научила разни хитрини, с които храната се получава по-вкусна и по-ароматна – “да е направена така, че да се облизват чиниите след нея”.

Семейството на певицата винаги се събирало за коледните и новогодишните празници в родната ѝ къща в Асеновград. Тогава започвали да приготвят много пити и козунаци. Буюклиева макар и да била дете, не можела да държи ръчичките си далеч от тестото.

“Или съм мачкала,

или съм оформяла

курабийки

Украсявала съм великденски козунаци и коледни пити. За мен беше огромно удоволствие и празник не само защото семейството се събираше, но и защото в името на Бога правихме толкова хубави неща”, казва Буюклиева.

Като малка много обичала да приготвя сладкиши. Веднъж на гости ѝ дошли няколко приятелки. Майката на певицата била на работа, затова малката Петя запретнала ръкави и се захванала да прави лесно домашно руло с яйца, захар и брашно. Изпекла го и го намазала с домашно сладко. Момичетата решили, че рулото ще върви чудесно с лимонада. Взели си и леко я изстудили. “Ушите ни пукаха от газираното”, смее се Буюклиева. А майка ѝ познала, че някой се е вихрил в кухнята, само по изцапаната фурна.

В двора на певицата в Асеновград имало плодни дръвчета, които и до днес раждат череши, кайсии, круши, смокини и какво ли още не.

“С баща ми бяхме

като една фабрика

„Витамина” – консервен комбинат”, спомня си с усмивка Буюклиева. Когато майка ѝ кажела, че трябва да се прави компот, двамата веднага се захващали. Баща ѝ отивал в градината и обирал плодните дръвчета. През това време малката Петя вече е измила бурканите. Следвала усилена работа, която завършвала с триумфа на около 200 буркана компот. “Мама се връщаше от училище и казваше: “Браво, вие сте върхът.” Буюклиева от малка е научена да се труди, като не възразявала да помага в домакинската работа. “Никога няма да забравя мамините апетитки, лютеници, сладка”, казва певицата.

Винаги ще помни и атмосферата на семейния празник, за който често правели асеновградски сармички. “Те, понеже са много мънички, се вият с часове”, спомня си Буюклиева. Затова цялото семейство се събирало да ги приготвя. “Мама много ме хвалеше. Казваше: “Маме, ти си като машинка, много си чевръста, това не е случайно, а защото свириш на пиано, нали си виртуоз”, смее се певицата.

Спалнята ѝ в Асеновград била на втория етаж, точно над кухнята. През почивните дни майка ѝ я будела с аромата на поредното вкусно изкушение като мекици или палачинки. “Просто ме караше да скоча от леглото”, смее се Буюклиева. Детството си свързва с аромата на люляците около къщата, на майчината любов, на спокойните и безгрижни години. “Все по-често се връщам към този аромат, към нещо, което е загубено, защото мама вече я няма. Но в крайна сметка това, което съм наследила от нея и предавам на детето си, се надявам да остане за внуците и бъдещите поколения”, казва Буюклиева.

Явно кулинарните умения наистина се наследяват в семейството ѝ. Преди около година участвала със сина си Тони в предаването “Мама готви по-добре”. “Той дотогава халхабер си нямаше от кулинария”, казва Буюклиева. “Трябваше да подготвим няколко рецепти. Казах му: “Тони, няма да се излагаме, дай да направим една генерална репетиция вкъщи”. Двамата приготвили пиле жулиен, сьомга със синьо сирене, чили конкарне и т.н. Когато отишли в студиото, се оказало, че синът ѝ има голям кулинарен талант. “Спечелихме три предавания едно след друго.” Оттогава, когато Тони иска да приготви нещо, се съветва с майка си. Звъни ѝ от Швейцария и пита за разни хитринки като какво трябва да сложи в кюфтетата, за да станат по-сочни и ароматни. “Оказа се, че синът ми като един млад шеф готвач поема нещата в ръцете си”, казва Буюклиева.

За Великден направила 11 домашни козунака. “Беше лудница вкъщи.” Занесла в близката пекарна на своя приятелка един от тях. Попитала я: “Колко ми даваш от 1 до 6?”. Отговорът бил моментален: “Шест, шест!”. “Ти певица ли си, или ще ми вземеш хляба?”, попитала жената Буюклиева, докато сладко хапвала. В това време пристигнал един полицай и казал: “Искам да поръчам от козунака, който ядете в момента”. Разбира се, Буюклиева му дала от своя, а той я изпратил с думите: “Не вярвах, че певиците може да правите толкова вкусни козунаци!”.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Ущипци ала Петя Буюклиева

Певицата е подобрила ястието спрямо собствения си вкус.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1200 г кайма (60% телешко и 40% свинско), 120 г пушен бекон, 120 г пушен кашкавал, 2 големи червени чушки, 3 ч.л. сладък червен пипер, 1 и 1/2 ч.л. лют червен пипер, 1 и 1 /2 ч.л. сух чесън, 2 с.л. вегета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистваме чушките и ги нарязваме на много ситно.

Нарязваме кашкавала и бекона на дребни кубчета.

Прибавяме към каймата изброените подправки. Омесваме с ръце до пълното ѝ хомогенизиране.

Оставяме я да престои в хладилник поне 30 мин.*

Щипваме от сместа с ръце и леко смачкваме каймата с пръсти.

Слагаме ущипците на скарата и ги печем от двете страни до зачервяване. Една от най-подходящите гарнитури са печени зеленчуци.

*Певицата оставя каймата за около 2-3 часа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.