Певицата Петя Буюклиева е звезда не само на сцената, но и в кухнята. “Мисля, че кулинарното изкуство е любов, а всичко, което се прави с любов, е мой специалитет”, казва тя. От съвсем малка обикаляла покрай бабите и майка си, любопитно наблюдавайки как се получaват вкуснотийките, които слагали на масата. Оттогава научила разни хитрини, с които храната се получава по-вкусна и по-ароматна – “да е направена така, че да се облизват чиниите след нея”.
Семейството на певицата винаги се събирало за коледните и новогодишните празници в родната ѝ къща в Асеновград. Тогава започвали да приготвят много пити и козунаци. Буюклиева макар и да била дете, не можела да държи ръчичките си далеч от тестото.
“Или съм мачкала,
или съм оформяла
курабийки
Украсявала съм великденски козунаци и коледни пити. За мен беше огромно удоволствие и празник не само защото семейството се събираше, но и защото в името на Бога правихме толкова хубави неща”, казва Буюклиева.
Като малка много обичала да приготвя сладкиши. Веднъж на гости ѝ дошли няколко приятелки. Майката на певицата била на работа, затова малката Петя запретнала ръкави и се захванала да прави лесно домашно руло с яйца, захар и брашно. Изпекла го и го намазала с домашно сладко. Момичетата решили, че рулото ще върви чудесно с лимонада. Взели си и леко я изстудили. “Ушите ни пукаха от газираното”, смее се Буюклиева. А майка ѝ познала, че някой се е вихрил в кухнята, само по изцапаната фурна.
В двора на певицата в Асеновград имало плодни дръвчета, които и до днес раждат череши, кайсии, круши, смокини и какво ли още не.
“С баща ми бяхме
като една фабрика
„Витамина” – консервен комбинат”, спомня си с усмивка Буюклиева. Когато майка ѝ кажела, че трябва да се прави компот, двамата веднага се захващали. Баща ѝ отивал в градината и обирал плодните дръвчета. През това време малката Петя вече е измила бурканите. Следвала усилена работа, която завършвала с триумфа на около 200 буркана компот. “Мама се връщаше от училище и казваше: “Браво, вие сте върхът.” Буюклиева от малка е научена да се труди, като не възразявала да помага в домакинската работа. “Никога няма да забравя мамините апетитки, лютеници, сладка”, казва певицата.
Винаги ще помни и атмосферата на семейния празник, за който често правели асеновградски сармички. “Те, понеже са много мънички, се вият с часове”, спомня си Буюклиева. Затова цялото семейство се събирало да ги приготвя. “Мама много ме хвалеше. Казваше: “Маме, ти си като машинка, много си чевръста, това не е случайно, а защото свириш на пиано, нали си виртуоз”, смее се певицата.
Спалнята ѝ в Асеновград била на втория етаж, точно над кухнята. През почивните дни майка ѝ я будела с аромата на поредното вкусно изкушение като мекици или палачинки. “Просто ме караше да скоча от леглото”, смее се Буюклиева. Детството си свързва с аромата на люляците около къщата, на майчината любов, на спокойните и безгрижни години. “Все по-често се връщам към този аромат, към нещо, което е загубено, защото мама вече я няма. Но в крайна сметка това, което съм наследила от нея и предавам на детето си, се надявам да остане за внуците и бъдещите поколения”, казва Буюклиева.
Явно кулинарните умения наистина се наследяват в семейството ѝ. Преди около година участвала със сина си Тони в предаването “Мама готви по-добре”. “Той дотогава халхабер си нямаше от кулинария”, казва Буюклиева. “Трябваше да подготвим няколко рецепти. Казах му: “Тони, няма да се излагаме, дай да направим една генерална репетиция вкъщи”. Двамата приготвили пиле жулиен, сьомга със синьо сирене, чили конкарне и т.н. Когато отишли в студиото, се оказало, че синът ѝ има голям кулинарен талант. “Спечелихме три предавания едно след друго.” Оттогава, когато Тони иска да приготви нещо, се съветва с майка си. Звъни ѝ от Швейцария и пита за разни хитринки като какво трябва да сложи в кюфтетата, за да станат по-сочни и ароматни. “Оказа се, че синът ми като един млад шеф готвач поема нещата в ръцете си”, казва Буюклиева.
За Великден направила 11 домашни козунака. “Беше лудница вкъщи.” Занесла в близката пекарна на своя приятелка един от тях. Попитала я: “Колко ми даваш от 1 до 6?”. Отговорът бил моментален: “Шест, шест!”. “Ти певица ли си, или ще ми вземеш хляба?”, попитала жената Буюклиева, докато сладко хапвала. В това време пристигнал един полицай и казал: “Искам да поръчам от козунака, който ядете в момента”. Разбира се, Буюклиева му дала от своя, а той я изпратил с думите: “Не вярвах, че певиците може да правите толкова вкусни козунаци!”.
НЕЙНАТА РЕЦЕПТА
Ущипци ала Петя Буюклиева
Певицата е подобрила ястието спрямо собствения си вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1200 г кайма (60% телешко и 40% свинско), 120 г пушен бекон, 120 г пушен кашкавал, 2 големи червени чушки, 3 ч.л. сладък червен пипер, 1 и 1/2 ч.л. лют червен пипер, 1 и 1 /2 ч.л. сух чесън, 2 с.л. вегета
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме чушките и ги нарязваме на много ситно.
Нарязваме кашкавала и бекона на дребни кубчета.
Прибавяме към каймата изброените подправки. Омесваме с ръце до пълното ѝ хомогенизиране.
Оставяме я да престои в хладилник поне 30 мин.*
Щипваме от сместа с ръце и леко смачкваме каймата с пръсти.
Слагаме ущипците на скарата и ги печем от двете страни до зачервяване. Една от най-подходящите гарнитури са печени зеленчуци.
*Певицата оставя каймата за около 2-3 часа.