Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Новото ми предложение е за вкусна баница с кайма, която не правя често, но си струва да се опита. Рецептата съм адаптирала от турския бюрек с кайма”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
1 пакет плътни,
кори за баница,
2-3 стръка
праз лук,
около 400 г кайма,
1 с.л. доматено
пюре,
черен пипер, сол,
олио на вкус
лют червен пипер
по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме плънката, като нарязваме праза и го задушаваме с малко олио. Добавяме каймата, черния и червения пипер, както и доматеното пюре.
Изчакваме каймата да се запържи и течността, която продуктите отпуснат, да изври. Отстраняваме съда от котлона и изчакваме малко да се охлади.
Разстиламе една кора и леко я нагъваме. Поръсваме от плънката, навиваме я на руло и след това на охлюв. Слагаме я в тава. По същия начин нареждаме и останалите кори.
Намазваме ги с олио и печем до готовност около 30-35 минути. Може да сервираме баницата за закуска с айрян или на вечеря с чаша вино.