Майката на Мая Нешкова правела таратор със зелени джанки и без мляко

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6859773 www.24chasa.bg
МАЯ НЕШКОВА

Мая Нешкова обича да готви, но си признава, че понякога рутината на кулинарията пречи на удоволствието. Това обаче не се отнася за съпруга ѝ. Има дни, когато той се прибира и без значение дали Нешкова е сгодвила, или не запретва ръкави и се насочва към кухнята. “Завиждам му, че изпитва удоволствие”, смее се певицата.

Като дете нямала голям досег с кулинарията. “Татко работеше близо до вкъщи и ми носеше на обяд канче с храна”, спомня си Нешкова. “Докато родителите ни бяха на работа, аз и брат ми винаги

имахме в джоба

комат топъл хляб,

сирене и домат

Така беше в детството, имаше истинска игра”, смее се тя.

И до днес помни аромата на домашната храна. Баба ѝ месела хляб веднъж в седмицата. “Имаше едно малко преддверие като кухня, в което се намираше голям дървен съд. Тя го наричаше “нощви”. В него месеше хляб с домашен квас за цялата седмица. Печеше го, увиваше го в едни кърпи и къщата попиваше страхотния му аромат”, казва певицата.

Спомня си как бабите се събирали на Великден, за да месят козунаци. “Затопляха стаите с много силен огън и започваха да месят. Беше невероятно. Ставаше един огромен козунак на конци, който запазваше вкуса си 40 дни.” Нешкова също знае как да омеси козунак, но не в това е силата ѝ. Понякога го приготвя сама за празника, а друг път го купува готов от магазина.

“Няма да забравя летния таратор без мляко, който правеше майка ми”, казва Нешкова. Той е много освежаващ и изключително подходящ при горещо време. Приготвя се, като се смесят вода, нарязан лук, зелени кисели джанки и подправки по избор. Всичко това леко се вари. “Получава се един леко кисел вкус, който адски утолява жаждата. Никога

не мога да обясна в

детайли кухнята на

мама, но е дълбоко в

душата ми”,

казва Нешкова.

Още от малка знае, че кулинарията не свършва само с това да изядеш някакво ястие. Напротив, с нея може да събереш цялото семейство около масата и да създадеш уютна атмосфера. Затова и първото нещо, което приготвила, са картофени кюфтета, с които нахранила близките си.

Получили се много вкусни. “Най-странното е, че тази рецепта не ми влезе в домашния кулинарен репертоар. Много рядко правя такива кюфтета”, допълва Нешкова.

Вкъщи залага на традиционните български ястия. Въпреки това двете ѝ дъщери имат свои предпочитания за менюто си. Едната следва специален хранителен режим, а другата залита по италианската кухня.

“Мъжът ми е изцяло

традиционалист. При

него номер едно са

месото

и българската кухня”, казва певицата. Тя обича да хапва простички, но вкусни ястия като пиле с картофи, ориз, зеле на фурна и др. “Харесвам и палачинките. Имаше един период, в който всяка сутрин ги приготвях за децата ми. Това беше ястието на мама”, смее се Нешкова. Няма да откаже и капамата, която приготвя мъжът ѝ около Коледа.

През пролетта обаче не пропуска да се възползва от свежите плодове и зеленчуци и най-вече от зелените салати. Миналата седмица отишла до къщата на брат си и много се зарадвала, когато видяла порасналия лапад.

Отскоро преоткрила балсамовия оцет. Преди това овкусявала салатите с лимон. “Мъжът ми много обича да добавя и ситно нарязан магданоз в дресинга.”

От месата предпочита пилешкото и агнешкото. По-рядко приготвя свинско. “На телешкото варено съм спец, но оттам нататък малко ми се опъва да го приготвя”, смее се Нешкова.

От чуждестранните кухни харесва средиземноморската, защото е лека и вкусна. “Работила съм доста и в Скандинавия, така че имам морска култура. Само вкусни ястия съм опитвала там”, спомня си певицата. Не е разкрила кулинарните им тайни, но е забелязала, че по-често приготвят рибата на пара.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Талиатели със сметана и гъби*

ПРОДУКТИ

Количеството на продуктите изберете спрямо предпочитанията си и броя на хората, за които готвите.

Талиатели, масло, гъби, сол, готварска сметана, кашкавал или моцарела

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сваряваме талиателите според указанията на опаковката. Отцеждаме ги от водата. Задушаваме на тиган гъбите с малко масло. След това сипваме сметаната и солим на вкус. Оставяме сместа да покъкри на огъня. Когато е готова, заливаме с нея талиателите. Накрая поръсваме с много настърган кашкавал или моцарела. “Вкъщи се изяжда една огромна купа от тези талиатели.”

*Нешкова сервира ястието с много и различни салати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за