Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Приготвих го в правоъгълна тавичка за еднократна употреба, но можете и да използвате тортена форма с падащо дъно”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
1 пакет бисквити петит
За крема: 500 мл прясно мляко, 2 броя яйца, 1/2 ч.ч. захар, 5-6 с.л. брашно, 1 ванилия
За блата: 3 броя яйца, 200 г захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 3 с.л. какао, 1 бакпулвер, 1/2 ч.ч. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме крема, като слагаме млякото на котлона, за да се сгорещи. През това време разбиваме яйцата със захарта до побеляване, добавяме брашното и ванилията. Трябва да получим смес без бучки. Прибавяме към нея млякото, когато е готово. Слагаме сместа на котлона и бъркаме до сгъстяване на крема. Оставяме го да изстине напълно, като го покриваме с фолио, за да не хване коричка.
Намазваме дъното на съд с масло. Подреждаме бисквитите плътно една до друга с шарката надолу. Върху тях внимателно разпределяме изстиналия крем.
Чукваме яйцата за блата и ги разбиваме със захарта до побеляване. Добавяме олиото, какаото и пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме върху крема.
Поставяме десерта в леко затоплена фурна и печем на 170 градуса до готовност на блата. Оставяме сладкиша да изстине и го обръщаме в поднос. Нарязваме на триъгълници и го сервираме.