Дани Милев приготвя боб с хитрините на шеф Петров

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6883305 www.24chasa.bg

Музикантът Дани Милев не само обича да готви, но иска да знае всяка малка тайна, с която да направи ястието по-вкусно.

Като дете не проявявал особен интерес към кулинарията. Това обаче не означава, че е оставал гладен. Напротив, умеел да приготвя пържени яйца, а двамата с брат му често правели крем карамел. Слагали продуктите в една голяма тава и я пъхвали във фурната. Е, невинаги десертът се получавал. Понякога момчетата забравяли да добавят яйцата, а друг път любовта им към игрите надделявала над апетита и хуквали навън, докато крем карамелът все още бил във фурната.

“Тогава за щастие не

се получи пожар”,

смее се Милев. Щети имало само по тигана. “Той се беше изкривил и всичко в него беше черно.” Музикантът обаче ловко се измъкнал от поемането на вината, като изхвърлил тигана.

Децата на Милев също вече имат кулинарен опит. Неговият син Сава тази година беше абитуриент, а дъщеря му Маги ще бъде зрелостничка догодина. Тя се запалила да готви след участие в предаването “Мама готви по-добре”. “Мама бях аз - таткото”, смее се Милев. За да се представят подобаващо, отиват при семейна приятелка, която има свой ресторант. “Показа ни няколко бързи рецепти, за да не сме притеснени от времето. Оттам научихме лесни неща за готвене, от които дъщеря ми с удоволствие се възползва.”

Любими на цялото семейство са пилешките филета. Маги ги запържва за няколко минути с черен пипер с предварително смесени масло и олио. Добавя малко топено сирене и готварска сметана. Последният щрих към кулинарния ѝ шедьовър е поръсването с естрагон.

Момичето се учи от майката на Милев и как да меси тесто. Тази година

за Великден дори

приготвила

козунаците

“Някои рецепти си вървят по родствена линия и това е много хубаво”, казва Милев. На 25 май майка му отпразнува рождения си ден. За семейството си омесила питка със сирене, магданоз, малко люта чушка и морков. След нея из цялата къща се носел апетитен аромат.

Милев се възползва от хубавото време и все по-често хапва на голямата веранда в дома си. “От нея цялото семейство гледа слънцето почти всяка вечер, когато залязва.” Там има и голяма камина, тип пещ с чугунено тяло. Когато я монтирали, подарили на Милев и грил за въртене на пиле. Оттогава много обича да го приготвя, като от рецептата на Маги се е научил задължително да добавя естрагон, за да получи по-добър вкус.

Милев умее да превръща и най-обикновеното ястие във вкуснотия, след която да си оближеш пръстите. Затова, когато готви боб, се възползва от малките хитринки, научени от шеф Петров. Една такава е, че никога не добавя салца или млени домати. Вместо това слага един домат в чинийка с малко вода. Леко го цепва и го слага да се пече във фурната, докато отпусне карамела си. Накрая го обелва и го пасира или намачква с вилица. Чак тогава го добавя към боба.

Друга хитринка се крие в запръжката. В тигана с малко олио се слагат лук, чесън и няколко сварени бобени зърна. Намачква ги добре, докато получи каша, и подправя с червен пипер. Запържва сместа леко и я връща в тенджерата с боба. Така се получава по-гъст.

Музикантът определено знае как да оцени вкусните ястия. Въпреки това

спазва хранителен

режим, защото

страда от подагра

Заради нея не може да спортува и трябва да поддържа форма, подбирайки правилно менюто си. “Имаше един момент, в който спазвах диетата на Дюкан. Според мен тя ми причини подаграта”, казва Милев. В момента се придържа към разделното хранене. Общо взето гледа да не смесва в едно ядене протеини и въглехидрати.

“Това, което ни учат като деца - че всичко в чинията трябва да се изяжда, е свързано с годините на голям глад. Това обаче не е игра. Трябва да спреш, когато ти е най-сладко”, казва Милев и добавя, че останалата храна не е нужно да се хвърля, напротив, може да се “рециклира” в друго ястие или да се даде на някое животинче.

В този сезон много обича да приготвя агнешко по всевъзможни начини и тиквички, задължително сервирани със сос от кисело мляко и чесън. “Принципно не съм голям фен на зарзавата, жена ми е. Ако се прави салата, почти цялата я изяжда тя. Аз съм по-месояден”, смее се Милев.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА 

Аламинут с месо

ПРОДУКТИ 

Пилешко или свинско месо

черен пипер

сол

брашно

олио

бяло вино

шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме месото на тънки ленти. Подправяме го със сол, шарена сол и черен пипер. Овъргалваме всяка лента месо в малко брашно и слагаме на тигана в сгорещената мазнина. Запичаме леко от двете страни и задушаваме с бялото вино. Оставяме до готовност и сваляме от котлона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Халфът Георги Костадинов е оптимист за бъдещето на националния отбор. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) съжалява за изпуснатата победа в гостуването на Кипър. "Имаме добра основа - смята Костадинов. - Все още ни липсват някои неща, които се изграждат с времето. Имаме добро бъдеще. При 1:0 се оголихме и затова съперникът ни вкара гол.

Голмайсторът на България в мача срещу Словения Галин Иванов остана разочарован от неуспеха на отбора да се класира за следващата фаза на турнира. Халфът на "Славия" отбеляза дебютното си попадение за "лъвовете". "Разочароващо е, че не успяхме да се класираме напред - каза Иванов. - Има голямо желание, имаше и голяма цел,

Ветеранът Георги Петков е готов да продължи да играе за националния отбор и в европейските квалификации догодина. 42-годишният страж направи страхотно спасяване в края на мача със Словения и спаси отбора от загуба. Петков няма нищо против и да спечели наградата "Футболист на годината", за която е фаворит според репортерите на БНТ.