Създателят на групата “Диана Експрес” Митко Щерев започва сериозно да се занимава с кулинария, след като става баща. “По стечение на независими от мен обстоятелства преди около трийсет години се наложи да отглеждам двете си дъщери сам”, казва композиторът. За негов късмет отдясно на апартамента му живеела 65-годишната съседка Елена. “Тя ми помагаше в отглеждането на децата и ми показа как се готви професионално. Казвам професионално, защото е била над 10 години готвачка на испанския посланик.”
От нея Щерев научава три важни урока за кулинарията. Първият и най-важен е, че за вкусна храна трябва да купува качествени продукти. Вторият - да използва подходящи тигани и тенджери, а третият - да слага възможно най-малко мазнина в ястията.
“Отдавна приготвям
кюфтета и сьомга
без никаква мазнина
Просто ги слагам в тиган на средна топлина. Оставям сами да се приготвят в собствената си мазнина”, казва Щерев.
Въпреки че започва да готви като възрастен, още от дете умее да оценява вкусната храна. От този период си спомня свинското със зеле, което приготвял баща му, който бил професионален готвач. Майка му пък използвала повечко олио в ястията. “По това време хората в България бяха бедни и затова повечето готвени манджи в моя край се приготвяха с доста олио. Като казвам моя край, имам предвид Тракия”, спомня си композиторът.
Омлетът е първото ястие, в чието приготвяне се специализира. “Омлетоманията ми продължи повече от година”, смее се Щерев. За него използвал доста въображение. “Сега като си помисля, май няма продукт, с който да не съм правил омлет.” След това минал на следващо ниво - започнал да използва фурната.
“Получаваше се нещо
средно между омлет
и мусака”,
спомня си композиторът.
От чуждестранните кухни харесва японската и италианската. Често вечер хапва моцарела със салата от белени розови домати. “Преди един месец с група “Диана Експрес” имахме концерт във Виена. Там опитах прословутия виенски котлет. Признавам, че беше великолепен”, казва Щерев. На връщане минали и през Унгария. Там заедно с барабаниста яли от прочутия гулаш, който доста му допаднал.
Пътуванията на Щерев и “Диана Експрес” не са свършили. В края на годината им предстои да представят новия си албум “Усмивката” и пред българската общност в Канада. “Най-големият ни проект ще започне в края на ноември. Той носи заглавие “Диана Експрес”- СИМФОНИ, и е посветен на нашата 45-годишнина. Премиерата ще бъде с прекрасните музиканти от филхармонията на Русе”, казва Щерев.
Традиционните български ястия не остават недооценени от композитора. В последно време все по-често си прави кюфтета с доматен сос. За целта купува
истински меки
домати, обелва ги и
ги настъргва на ренде
Задължително добавя лук, чесън и подправки по избор. “После в чиния за супа слагам три кюфтета и ги поливам с доматения сос.”
Ароматът, с който свързва кухнята, не е на палачинки или препечени филийки, както е при повечето хора. Предпочита уханието на сложено във фурната месо с лук и чесън, поръсено със сол, черен и червен пипер.
Щерев дава и съвети на приятелите си как да се хранят правилно. “Винаги им напомням, че месото е два вида: живо и мъртво. Живото е прясното месо, а от мъртвото се приготвят луканки, салами, пастърми и др. Според мен след 50 години всеки човек трябва да избягва продукти, приготвени от втория вид, защото организмът изчиства токсините причинени от тях, много бавно. Оттам идва и напълняването”, казва композиторът. Препоръчва още да се избягват десертите с твърде много захар. Може да ги замените с няколко парчета тъмен шоколад.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Пиле с картофи
ПРОДУКТИ
1/2 печено пиле
4 средно големи картофа
1 средно голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 малък морков
3 големи, меки домата
1/2 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол, червен и черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме на средно големи парчета лука, чесъна и моркова и ги поставяме в загрятото олио. Обезкостяваме пилето и го слагаме при зеленчуците. След няколко минути прибавяме обелените и нарязани на малки парчета картофи. Подправяме на вкус и разбъркваме. След няколко минути наливаме около 200 г вода и отново разбъркваме. Обелваме доматите и ги настъргваме на ренде. След около 20 минути добавяме и тях. Изчакваме още 10 минути и ястието е готово. Накрая слагаме нарязания на ситно магданоз и разбъркваме.
* Съвет на Митко Щерев: добре би било на всеки пет минути да разбъркваме ястието.