Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Вече се появиха в търговските вериги пресните черноморски миди. За любителите им предлагам бърза рецепта за приготвяне”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
1 кг миди с черупка
100 мл бяло вино
1/2 лимон
2-3 с.л. зехтин
девесил, магданоз, пресен лук, чесън, малко едра сол, по желание лют пипер и люта чушка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме мидите в съд със студена вода за около 1 час. Периодично я подменяме, за да не се затопли. Издърпваме и откъстваме “мустачето” на всяка мида. Почистваме ги и ги поставяме в чиста вода. Ако намерим отворени миди, ги изхвърляме.
Отцеждаме готовите миди в гевгир. В дълбока тенджера задушаваме в зехтин смачкания чесън и девесила с щипка сол и лют пипер. След минута изсипваме мидите, бялото вино и лимона.
Похлупваме съда и периодично разбъркваме мидите. След около 5 минути те вече трябва да са се отворили. Поръсваме отгоре нарязания пресен лук и магданоз и сервираме.
Изхвърляме неотворените миди, ако има такива. Отделения сок може да сервираме заедно с мидите, а може да се използва и за супа с морски дарове.