Андре Токев в търсене на “Кулинарното наследство на България”

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6984583 www.24chasa.bg
Над 30 години Андре Токев е отдаден на професионалната кухня, но и на интереса си към историята на храната.

Кулинарията е история и историята е кулинария, смята Андре Токев – ловецът на храна, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и жури в Bocuse d’Or - най-престижния кулинарен конкурс в света. Повече от 30 години Андре свързва отдадеността на професионалната кухня с интереса към историята на храната. Тази връзка между минало и настояще го кара да търси стари рецепти, за да им вдъхва нов живот. За трета поредна година продължава и телевизионното пътешествие “Ловци на храна”, с което той преоткрива забравеното кулинарно наследство на България.

А пътешествието в историята на храната не спира да го изненадва. В търсене на корените на българската кухня изследователското любопитство води Андре Токев отвъд традиционната балканска кухня – към кулинарното наследство на Тракия и Рим. Както например кускусът, който идва по българските земи от Мароко. В село Рибново експедицията “Ловци на храна” вижда как местните хора правят кускус на ръка – малко по-едър от мароканския или от този в Тунис или Алжир. Римляните също са правели подобно ястие, но с по-големи топчета, наречени глобули. За нас остава загадката дали традицията да се подготвя тази тестена храна е била пренесена първо от римляните отвъд Средиземно море, за да се върне впоследствие на Балканите и да се озове в Рибново с променена технология на приготовление.

В село Никюп

все още сервират

храна както

в Античността

Андре се впечатлява от кулинарните открития като това, което екипът на “Ловци на храна” прави в село Никюп, в близост до античния римски град Никополис ад Иструм. В Никюп му предлагат туршия само от плодове – круши, ябълки, диня и др., подлютена с пипер. Точно както римляните са консумирали като предястие плодове, овкусени с ферментирали сосове, които са придавали на храната солен вкус.

В историята на кулинарията често настъпват интересни промени. Преди столетие в България традиционно са се отглеждали повече овце, отколкото прасета и затова свинско се е консумирало по-малко. Ето защо, ако се върнем 100 години назад, ще видим, че кебапчетата и кюфтетата са били не от свинско, а от овче месо, разказва Токев.

Андре казва, че трупа огромен опит с “Ловци на храна” и вижда как различните култури на хранене – на траки, римляни, след това славяни, прабългари, на Османската империя и народите около нея са оказвали въздействие на кулинарната ни карта. Точно в Рибново му прави впечатление как хората от двете различни религиозни общности си обменят рецепти и всъщност доста от тях много си приличат.

Лещата е храната

на римските

легиони,

останала и

до днес по

нашите земи

Една от традиционните гозби за Балканите, отпреди османската епоха според Андре Токев, е лещата. Богата на протеини, тя се превръща в основна храна за римските легиони и остава по нашите земи до появата на боба. Историята се променя, а с нея храната и кулинарията. Днес бобът, който доминира на Балканите от поне 150 години, се приготвя по много и различни начини дори само в България, казва Андре. Във всеки регион си има различен начин на приготвяне – на едно място слагат джоджен, другаде девесил, трети слагат моркови. На други места го предпочитат с целина, а някъде го готвят с месо, картофи или дори с туршия.

Въпрос на време е българската регионална кулинарна традиция да преодолее уеднаквените рецепти, наложени през социализма, за да се откроят типичните ястия за даден регион, както е в Италия или Франция. България трябва да възвърне автентичната си кулинария, обусловена от плодородието на земята си и вековните си традиции. Ето защо Андре с удоволствие приема да се превърне във водач на експедицията “Кулинарното наследство на България” - конкурсът за автентична рецепта на традиционно ястие, организиран от МЕТРО (виж вдясно).

До 30 септември МЕТРО и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища Агора и Университет по хранителни технологии ще очаква готварски рецепти, които всеки би могъл да изпрати за конкурса чрез формуляр, публикуван на уеб адрес www.metro.bg/nasledstvo.

   Всеки може да е изследовател в конкурса, търсете и пращайте забравени рецепти

Авторката на блога “Щъркелово гнездо” Илиана Николова участва в надпреварата с рецепта от своята прабаба - за куркудена чорба от село Горско Сливово

“Кулинарното наследство на България” дава възможност на всеки да се превърне в изследовател и да потърси забравени и интересни рецепти, докато обикаля из България или гостува на българските общности зад граница. Рецептите могат да бъдат за салати и разядки, за супи и ястия - постни, рибни или с месо, за погачи и тестени изделия с различни видове плънка, десерти и други.

Дванадесет от най-добрите рецепти ще бъдат приготвени от техните откриватели и Андре Токев в кулинарната МЕТРО Академия. Ще бъдат заснети в специален видеосериал, а впоследствие издадени в кулинарна книга и кулинарен календар. Предвидени са и още сериозни награди за участниците в конкурса.

Награди ще има и за общини и читалища, организиращи свои кулинарни фестивали, изпратили своя автентична рецепта. През 2019 г. МЕТРО ще финансира кулинарния фестивал, изпратил най-добрата рецепта. В конкурса вече се включи и първото читалище - НЧ “Димитър Наумов-1908” от село Преславен, Старозагорско. Награда е предвидена и за ресторант, издирил или предложил в менюто си автентична рецепта.

Конкурсът за автентични български ястия привлича вниманието и на кулинарните блогъри. Илиана Николова, автор на един от най-популярните български готварски блогове “Щъркелово гнездо”, вече е изпратила записани рецепти от Ловеч, Троян, Голяма Брестница, Горско Сливово и Гостиня. Илияна създава своя блог през 2008 г. и е многократен победител в Годишните награди за кулинарни блогове, който се организира от кулинарния портал “Блоговодител” и по традиция се провежда в МЕТРО Академия. Илиана се включва в “Кулинарното наследство на България” със семейна рецепта за куркудена чорба от село Горско Сливово, която приготвя така, както я е научила от баба си и както я е готвила нейната прабаба.

“Обикновено се правеше, когато се колеше прасе на село, заедно с печено кисело зеле със свинско на фурна, както и пълнени чушки с кълцано прясно свинско месо”, казва Илиана.

“Не аз съм я измислила, а съм следвала и продължавам да следвам точно тази рецепта, за да запазя традицията в нашето семейство по отношение на нейното приготовление. Знам, че в различни региони куркудената чорба се приготвя по различни начини. Някои я правят с праз, други режат кисело зеле вътре, слагат фиде, не я застройват” , разказва тя.

Условията на конкурса изискват рецептите да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за даден регион, да се приготвят с характерни за региона локални продукти, подправки и сосове, а традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение.

Участието в “Кулинарното наследство на България” включва и споделяне на информация за традициите и обичаите по местата, откъдето произхожда изпратената рецепта.

“Значително място в обредите и обичаите и в празниците е заемала храната и храненето. Освен другите атрибути – облекло, танци, животни и растения – сформирал се е определен начин на хранене, наложили са се определени храни и ястия, определен начин на подреждане на трапезата, съответни правила, ритуалност в храненето”, казва проф. д-р Йорданка Алексиева, преподавател и заместник ректор в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Проф. Алексиева е един от членовете на професионалното жури, съставено от готвачи, изследователи на кулинарията и кулинарни журналисти, които ще определят 12-те победители в конкурса.

“Кулинарното наследство на България” очаква своите откриватели до 30 септември. Дотогава предстоят много кулинарни фестивали в цялата страна като “Кулинарното наследство на Тракия” в Ивайловград на 1 септември, фестивала на розовия домат в центъра на София на 8 септември или пък празника на реселешкия лук в село Реселец на 15 септември и много други. Превърнете своето лято в пътешествие назад във времето и в кулинарната традиция на България и се включете в конкурса!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дербито между "Левски" и ЦСКА-София още не е започнало, а "сините" вече се поздравиха с изразителен успех. Те са безспорните победители сред секси половинките. За това спомогнаха и трансферите през зимата. "Левски" се подсили с Николай Михайлов и Валери Божинов. Това означава, че на трибуните на Националния стадион утре една до друга ще седнат

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата! В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, научи "България Днес". Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов.

Световният шампион в Мото GP Марк Маркес най-накрая бе издебнат с гадже. Пилотът на "Хонда" гушка красива моделка. Връзката на мотоциклетния ас и Лчсия Ривера бе разкрита от испанското списание "Хола". Папараци на изданието издабнали двамата да си разменят целувки на улицата в дните около Свети Валентин.