Като дете Ирина Папазова приготвяла кекс, но не и крем карамел

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6995982 www.24chasa.bg

Красивата Ирина Папазова е неотразима не само на модния подиум, но и на кулинарната сцена. Обича да готви, въпреки че невинаги ѝ остава време да се развихри в кухнята, както си знае.

От малка проявява интерес към готвенето, като най-много ѝ допадат сладкишите и десертите. “Сега рядко ги приготвям, но като дете обичах да правя кексове, бисквити и крем карамел, който никога не ми се получаваше. При него има един специфичем момент при печенето. То трябва да е на водна баня, за да може да набъбне. Това е кулинарната ми издънка”, смее се президентката на модна агенция “Интермоделс”.

Първото ястие, което приготвила, били пържоли с топено сирене и сметана.

“Това ми се водеше

специалитетът като

тийнейджърка”,

казва с усмивка красавицата. Видяла рецептата в една готварска книга и решила да я изпробва.

Папазова била палава като всяко дете. Заедно с братята и сестрите си правела тесто за бухтички. От него малчуганите оформяли малки топчета, които хвърляли нагоре и лепели по тавана. “Всеки е правил подобни щуротии. На нас това ни бяха най-големите”, разказва тя.

Нейният гуру в кулинарията и до днес е майка ѝ. Тъй като не помни точните количества на продуктите, които се използват в рецептите, често ѝ се обажда по телефона с питане колко брашно да сложи или колко яйца да чукне. “Дори имаме една шега с питката за Бъдни вечер, която наистина съдържа 4 съставки, но аз

всяка година ѝ звъня,

за да ми каже колко

сода да сложа”,

смее се Папазова

Тя поддържа фината си фигура чрез здравословно и балансирано хранене. От дете не е голям почитател на сладкото. “Гледам да подбирам продуктите да са пресни, от малки магазинчета, където не се застояват. Може да се каже, че съм леко маниачка на тема Е-та, химикали, оцветители, подобрители и т.н. Много такива неща съм махнала от менюто си. Наистина смятам, че здравословното хранене е най-важно за това да изглеждаш добре и да си здрав”, казва Папазова.

Старае се да не добавя в ястията си и захар. В кафето я заменя с мед, а понякога хапва сезонен плод. Красавицата

не консумира

газирани напитки

и сокове

“Такива не пия от години.” Заменя ги с фрешове.

Понякога се възползва от многото кулинарна информация, която има в интернет. Там намира рецепти, които отговарят на вкуса ѝ, а друг път импровизира с наличното в кухнята. “Едно време имах книга с рецепти, в която непрекъснато записвах, но сега просто влизам в интернет.”

Лятото Папазова предпочита в менюто ѝ да присъстват различни видове риба на скара. Приготвя я като гърците - с много зехтин и лимон. Не ѝ допада да прекалява с подправките или топлинната обработка.

От чуждестранните кухни любима ѝ е японската. “Голям фен съм на сушито”, казва Папазова. Слабо място са ѝ още морските специалитети и рибата. Не се страхува да експериментира с тях. Пробвала е октопод, стриди, змиорки и т.н.

“Не бих яла неща, които са прекалени, като азиатските буболечки, въпреки

че съм пробвала

нестандартни ястия

като охлюви и

жабешки бутчета”,

казва красавицата. Не може да си представи да яде какъвто и да е специалитет, приготвен от конско месо. “Това е някакъв ужас за мен, все едно да изям куче.”

Не пренебрегва и традиционната българска кухня. Много ѝ допадат пълнените чушки и тиквички, както и сармичките.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА 

Телешко с манатарки

ПРОДУКТИ

1 кг телешки стекове (аз вземам млечно телешко)

1/2 кг манатарки

масло

За маринатата:

5-6 скилидки чесън

1 ч.ч. червено вино

1-2 с.л. горчица

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. оцет

червен пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Накисваме телешките стекове в маринатата, където престояват поне 1 денонощие. Изпичаме ги на скара, а маринатата сваряваме, докато се редуцира. Нарязваме гъбите и ги задушаваме в маслото. Слагаме ги върху стековете и ги заливаме със соса. Може да ги поднесем с картофено пюре по желание.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са