Миди в доматен сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7017318 www.24chasa.bg

Леко, но много хранително ястие за лятото

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“В мидите има завидни нива на витамини от групата В и С, богати са на фосфор, калций, желязо и др. Те съдържат много повече омега-3 мастни киселини от които и да е други ракообразни. 100 г миди съдържат около 137 калории. Ето защо те са предпочитана и много вкусна храна предимно за летния сезон”, пише ни Анелия Терзиева

ПРОДУКТИ

400 г замразени мидени ядки

800 мл пасирани домати

1 глава лук

1/2 връзка магданоз,

девесил, сол и черен пипер на вкус,

няколко скилидки чесън,

олио 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Филираме чесъна и нарязваме лука на ситно. Запържваме ги в тенджера с малко олио, докато станат златисти.

Добавяме пасираните домати и подправяме с девесила, солта и черния пипер на вкус. Не прибавяме всичкият магданоз. Оставяме част от него за по-късно.

Изчакваме течността да заври и пускаме в нея мидите. Не е необходимо да ги размразяваме предварително.

Оставяме да покъкрят за около 10-12 мин, което е напълно достатъчно за мидите да се сготвят и сосът да се сгъсти.

Махаме съда от котлона и поръсваме ястието с останалия магданоз.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и