Забравените културни практики винаги са били изключително интересни за изкуствоведката Бисера Йосифова.
“Културата на храненето на българския народ не е непременно свинско със зеле, пача, някакви убийствени мръвки и холестерол”, казва Йосифова и съветва да се припомнят едни от най-простите, но забравени български практики.
“Една от
най-древните
рецепти, още от
тракийски времена,
е леща с чубрица
Преди Великите географски открития хората в Европа трябвало да ядат нещо”, категорична е изкуствоведката. Припомня, че когато се правят археологическите разкопки на част от тракийските поселища, в някои съдове е намерена овъглена от времето леща. “Тя е била насъщната храна, като изключим дивеча, разбира се, стига да можеш да си го хванеш”, смее се Йосифова. Тя съветва поне веднъж седмично всяко семейство да хапва постна леща.
Наскоро изкуствоведката бе в разложкото село Елешница. “Сезонът на червените боровинки е.
На местния диалект
им казват кокозе
Сега ги берат помаците, защото имат много деца и цели семейства се препитават по този начин”, казва Йосифова. Там приготвят една специфична напитка благодарение на трупания с времето опит. “Народният гений и в това отношение прави простите неща истински и полезни.” Англичаните, посетили Елешница, остават изумени от вкуса на напитката. “Трябва да се върнем към позабравените практики, а не да купуваме на биощандовете разни годжибери и т.н. То бери си е боровинка (на англ. ез. berry означава боровинка - б.а.)”, казва Йосифова.
Тя вижда как помакините продават много кофички с боровинки.
Пита ги за какво ги използват. Тогава ѝ разкриват рецепта за т.нар. резлива напитка от кокозе. Изкуствоведката за първи път пробва да я направи вкъщи сама. Разковничето според нея е в купуването на хубави червени боровинки, а не на култивирани. “Те трябва да са неугледни и дребни”, казва Йосифова.
За зимата изкуствоведката препоръчва истинската българска капама. “Това е мъжка манджа. Навремето е било така - есента, когато зелето вече е сложено в каците, мъжете се събират в кръчмата - мястото за социални контакти, за да пийнат ракийка, но не се жули ракия както сега. Те седят на едно юзче цяла вечер, а то е 50 мл. Та събират се, за да обменят мисли, и кръчмарят заедно с ракията вади и една кисела зелка. Винаги има и огън, защото вечерно време е студено. На огнището има широко плоско негледжосано гърне. В него слагат каквото имат -
един откраднал от
жена си парче
сланина,
друг се връща от лов и носи, да речем, отстрелян заек или парче сърна, друг мъкне кокошка. Това е мъжка гозба, която, докато те си пият ракийката, става готова и се хапва. Тя е първообразът на капамата,която днес, разбира се, се прави по друг начин”, обяснява Йосифова.
Студените месеци е хубаво да приготвяте и чомлек. Той събира всички полезни качества на продуктите, които използвате. “Тази манджа съм я кръстила “Лазаре, стани”. Лазар и да е умрял, ако хапне от нея, ще се върне към живот”, смее се Йосифова. За приготвянето на чомлека много важен е съдът, който използвате. Той трябва да е глинен и негледжосан. “В него се слага телешки джолан. От долната му част, където има много жилести меса, се пуска колагенът т.е. това, което е важно за ставите и костите. Прибавят се 5-6 обелени цели картофа, приблизително еднакви по размер, 5-6 глави лук, налива се червено вино, 1-2 дафинови листа, малко черен пипер и вода”, обяснява Йосифова. Допълва, че по желание може да добавите и друг вид меса. Колкото до количеството на продуктите, то зависи от големината на съда. Накрая печете чомлека на бавен огън за една нощ.
НЕЙНАТА РЕЦЕПТА
Резлива напитка от кокозе
ПРОДУКТИ
l червени
боровинки
l вода
l мед по желание
* В никакъв случай не приготвяйте напитката със захар. Една от помакините посъветвала Йосифова, ако вкусът е прекалено резлив, да добави една лъжица мед. Друг вариант е по време на ферментацията да сложите при киселите боровинки една чепка сладко грозде.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пълним 1/3 от голям стъклен буркан с предварително измитите червени боровинки. По желание добавяме малко грозде, за да има напитката по-сладък вкус. Затваряме буркана и оставяме течността леко да ферментира. Разбираме, че е готова, когато започне да шупва. Вкусът ѝ е леко резлив, затова може да добавите към нея една лъжичка мед.