Приготвена с бяло вино, масло и чесън
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Сьомговата пъстърва е по-мазна от обикновената и затова е за предпочитане да се приготвя на фурна. Полята с бяло вино и запечена във фолио, тя е едно прекрасно, крехко и сочно мезе за чаша студена бира или вино”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
1 сьомгова пъстърва около 1 кг, 30 г краве масло, 100 мл бяло вино, 1/2 лимон, 3-4 листа пресен босилек, щипка сух риган или мащерка, малко чесън на прах, хималайска сол, млян черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме и почистваме добре рибата. Поръсваме я отвътре и отвън с черен пипер и сол. Парченцата масло и босилека слагаме в почистената ѝ кухина.
Поръсваме върху тях сухата подправка и чесъна. Затваряме рибата и върху нея редим филийките лимон. Поставяме я върху голямо парче фолио за печене, което загръщаме внимателно, за да може да задържи виното, което сме налели около нея.
Завиваме добре рибата и я слагаме в загрята на 200 градуса фурна. Печем около 50 минути, след което я отвиваме от горната страна и печенето продължава до намаляване на течността и появата на лека коричка по пъстървата.
Поливаме я със соса малко преди да я извадим от фурната. Сервираме с гарнитура и чаша алкохол по избор.