Сьомгова пъстърва на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7025636 www.24chasa.bg

Приготвена с бяло вино, масло и чесън

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Сьомговата пъстърва е по-мазна от обикновената и затова е за предпочитане да се приготвя на фурна. Полята с бяло вино и запечена във фолио, тя е едно прекрасно, крехко и сочно мезе за чаша студена бира или вино”, пише ни Димитър Димитров

ПРОДУКТИ

1 сьомгова пъстърва около 1 кг, 30 г краве масло, 100 мл бяло вино, 1/2 лимон, 3-4 листа пресен босилек, щипка сух риган или мащерка, малко чесън на прах, хималайска сол, млян черен пипер 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме и почистваме добре рибата. Поръсваме я отвътре и отвън с черен пипер и сол. Парченцата масло и босилека слагаме в почистената ѝ кухина.

Поръсваме върху тях сухата подправка и чесъна. Затваряме рибата и върху нея редим филийките лимон. Поставяме я върху голямо парче фолио за печене, което загръщаме внимателно, за да може да задържи виното, което сме налели около нея.

Завиваме добре рибата и я слагаме в загрята на 200 градуса фурна. Печем около 50 минути, след което я отвиваме от горната страна и печенето продължава до намаляване на течността и появата на лека коричка по пъстървата.

Поливаме я със соса малко преди да я извадим от фурната. Сервираме с гарнитура и чаша алкохол по избор. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Естрадните легенди Васил Найденов и Богдана Карадочева грабнаха последните слънчеви дни! Изпълнителите седнаха на кафене в центъра на София и се поглезиха със сокове и сладолед. Кеца и Богдана се бяха съсредоточили в сериозен разговор и от време на време отпиваха от чашите си. Другите посетители на заведението бяха толкова вглъбени в себе си,

Черната Златка вдига палатката на мнозина тийнейджъри с перфектни снимки в социалните мрежи, но на улицата нещата съвсем не изглеждат по този начин, видя "България Днес". Плеймейтката се пусна неглиже, леко разчорлена и с широк розов пуловер в комбинация с розови токчета по софийските улици. Там нямаше хиляди харесвания и чак толкова еротични

В кюфтета и пастърма се превърна злият пръч Боби. Страховитата карма се стовари върху него, след като преди няколко месеца агресивното животно първо нападна възрастна жена, а след това и стопанина си. Още тогава собственикът му Емил Христов се закани, че ще заколи Боби. Най-популярният пръч в пернишкото село Блатешница вече е търсено мезе,