Сьомгова пъстърва на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7025636 www.24chasa.bg

Приготвена с бяло вино, масло и чесън

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Сьомговата пъстърва е по-мазна от обикновената и затова е за предпочитане да се приготвя на фурна. Полята с бяло вино и запечена във фолио, тя е едно прекрасно, крехко и сочно мезе за чаша студена бира или вино”, пише ни Димитър Димитров

ПРОДУКТИ

1 сьомгова пъстърва около 1 кг, 30 г краве масло, 100 мл бяло вино, 1/2 лимон, 3-4 листа пресен босилек, щипка сух риган или мащерка, малко чесън на прах, хималайска сол, млян черен пипер 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме и почистваме добре рибата. Поръсваме я отвътре и отвън с черен пипер и сол. Парченцата масло и босилека слагаме в почистената ѝ кухина.

Поръсваме върху тях сухата подправка и чесъна. Затваряме рибата и върху нея редим филийките лимон. Поставяме я върху голямо парче фолио за печене, което загръщаме внимателно, за да може да задържи виното, което сме налели около нея.

Завиваме добре рибата и я слагаме в загрята на 200 градуса фурна. Печем около 50 минути, след което я отвиваме от горната страна и печенето продължава до намаляване на течността и появата на лека коричка по пъстървата.

Поливаме я със соса малко преди да я извадим от фурната. Сервираме с гарнитура и чаша алкохол по избор. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".

Режисьорът Димитър Митовски отказва да носи ръкавици в студените дни. Вместо това сценаристът си е купил яке с по-дълги ръкави, които да го предпазват от мразовития студ, видяха папараците на "България Днес". С това нестандартно мислене, остава само да си купи ски например, за да избегне проблема и със заледените тротоари, по които едвам върви.

Дизайнерката Меглена Каканашева-Мегз официално е прилапала фирмите на любовника си Румен Рончев, показа проверка на "България Днес". Самият Рончев обяви, че дружествата са обсебени без негово знание. Документите около продажбата на акциите в "Ню Транс Груп" и "Розова долина Екс" са вписани в Търговския регистър преди дни.