Времето перфектно за море до 15 септември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7029094 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Очаква ни прекрасен завършек на лятото - слънчев, сух и топъл

Подходящо ще е за почивка в Турция и Гърция чак до 1 октомври

До 15 септември със сигурност ще е перфектно за почивка на Черноморието. Температурата на въздуха, а и на морската вода ще бъде 25 градуса. Разбира се, няма да е като през юли и август, когато може да се отиде на плаж още в 7 часа, но пък

ще е идеално от

10 до 16-16,30 ч

Това обяви за “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

И след 15 септември обаче щяло да има много слънчеви и приятни дни, които също ще стават за плаж на морето, особено за хората, които избягват големите жеги, силното слънце и тълпите от хора.

До края на август ще е топло, сухо и слънчево. Така ще започне и септември. Единодушно е мнението на световните метеорологични центрове, че септември за България ще бъде с малко по-високи от нормалните температури. Това означава средномесечни температури между 17 и 20 градуса. Очертава се много хубав завършек на лятото - топъл, сух и слънчев септември, каза още метеорологът.

Около 8-9

септември

ще превали

и температурите ще се понижат, като максималните ще станат между 24 и 28 градуса.

След което отново ни очаква хубаво сухо време. Това е т.нар. златна есен, както я наричат по-възрастните хора.

На 20-21 септември предстои ново влошаване на времето с понижаване на температурите и по-силни валежи.

След това ни очаква типична късна есен. Рано сутрин задължително ще трябва да сме с връхна дреха, но на обед ще е топло и слънчево.

През третата десетдневка времето ще бъде топло и слънчево. Впоследствие ще бъде променливо с най-голяма вероятност за валежи през периода 25-28 септември, когато и температурите ще се понижат по-чувствително, уточни и шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Септември се очаква да е

с нормални и

малко по-високи

температури

и сравнително сух в източната част на България и нормално влажен (между 30 и 60 литра на квадратен метър) в Западна България.

Максималните температури за месец септември са средно между 23 и 27 градуса, а минималните между 11 и 15 градуса. Сухи периоди за месеца са между 9 и 11, от 18 до 29 септември, а валежните периоди - от 1 до 8 и от 12 до 17 септември. Месец септември е сравнително топъл месец, като най-често по-топлите дни (температура над 25 градуса) са през първата половина от месеца.

Времето в южните ни съседки ще става за морска почивка чак до 1 октомври. Това е една от най-хубавите части от годината за посещение на турското и гръцкото крайбрежие. Съседките ни предлагат много хубаво съчетание от ниски цени с прекрасно слънчево и топло време, каза още проф. Георги Рачев. Активният сезон продължавал до 1 октомври и в Италия и в Испания.

Засега не се очаква рязко влошаване на времето и проявата на т.нар. ранни есенни слани, които са много опасни и нанасят много големи вреди, тъй като изцяло съсипват вече отгледаната реколта.

“В България 2 млн. души пряко се занимават със селско стопанство, а останалите сме потребители и бихме усетили високите цени на плодовете и зеленчуците, които са предимно от внос”, каза още климатологът.

Лозарите

очакват

сравнително

добра реколта,

която е подпомогната от сухото и топло време през август и септември. Високата захарност на гроздето ще доведе до производството на качествено вино.

“Горещините в Австралия, в Германия и в Западна Европа съществено намалиха качеството и добивите на пшеница. Пострадаха от същото Русия и Украйна. В този международен пъзел България прибра сравнително добра реколта на пшеница. Очаква се много добра реколта и на слънчоглед и царевица.

В много райони средният добив на царевица ще надвиши 1 тон от декар. Българските зърнопроизводители и българските фермери се намират в много благоприятна ситуация, породена от тазгодишния климат”, допълни още проф. Георги Рачев.

Проф. Георги Рачев: Есента и зимата ще са по-топли  от нормалното

- Проф. Рачев, изведнъж стана доста хладно, отиде ли си лятото?

- Затоплянето продължава и днес и на много места температурите отново ще достигнат до 30 градуса и малко отгоре. Захлаждането, което се усети в Западна България, ще отмине и отново се връщаме към типично летни температури. Лятото нито за секунда не си е отишло. Обикновено около Преображение по стар стил (около 20-21 август) българите са забелязали, че лятото се пречупва. Те са разбрали, че сутрешните температури вече са малко по-ниски, а на обед температурите остават относително високи - 30 и над 30 градуса. Все пак в края на август продължителността на деня е едва 13 часа и е съвсем нормално рано сутрин да имаме по-ниски температури. Това не означава края на лятото, а по-скоро онова меко топло лято, характерно за края на август и началото на септември. Още повече че през септември в много райони на България ще си е чисто лято.

- Какви са дългосрочните ви прогнози за есента и зимата?

- Световните метеорологични центрове засега прогнозират нормална в температурно отношение есен. Като подчертавам, под нормална имам предвид съвременната след 2000 г. есен, която обикновено е с 1 градус по-топла от есените, които наблюдавахме през 80-те години на миналия век. По отношение на валежите над 60% е вероятността да са в рамките на средното климатично значение, а за Западна България се очакват и малко по-високи валежи, особено през октомври. И още една интересна прогноза за зимата. Световните метеорологични центрове са трогателно единодушни, като на партийно събрание, че зимата в Европа и на Балканския полуостров ще бъде по-топла от климатичното средно с около 1-1,5 градуса. Това е много, защото става дума за цялата зима. Това не означава, че няма да има снегове, снежни виелици, студове, които обаче ще продължат 1-2 дни, най-много 5. Ще има поледици, ще има всичко, което е характерно за зимата - периоди с ниски температури, които обаче няма да продължат дълго време. Така че зимата се очертава да е по-топла от нормалното. Ето ви една интересна прогноза, която читателите ще запомнят лесно и може да проверим крайния резултат след 6 месеца. Трябва да обърна внимание, че прогнозите се отнасят до средните климатични значения. А метеорологичното време през отделните дни може и със сигурност ще бъде много по-разнообразно. Това е нормалното и типично зимно време за страна като нашата, която се намира на границата между умерения и субтропичния климатичен пояс.

Дъжд на Кръстовден - плодородна година

Сух септември - мокър октомври. Какъвто е денят на Свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстов ден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Това казва народната метеорология. Тя включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

През септември става преходът от лято към есен. Денят чувствително намялява и в края на месеца нощта има превес - 12 часа и 10 минути, а денят е дълъг 11 часа и 50 минути.

Най-често през този месец преобладава антициклоничният тип време - предимно слънчево и топло. Температурите са с около 4,5 градуса по-ниски от тези през август и най-често максималните температури са между 23 и 27 градуса. Въпреки по-късия ден слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Чудо ме спаси в катастрофата! Не съм вярваща, но след този случай може и да стана. Определено съм късметлийка." Това заяви 28-годишната Радка, която е бременна в шестия месец. Жената катастрофира в понеделник вечерта на Подбалканския път, след като изневиделица безстопанствени коне се блъснаха в колата й.

Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров се изповяда пред клубната телевизия на "Астън Вила" за най-мрачните моменти в живота си. Стенли се разболя от левкемия, но пребори болестта. "Подкрепата на "Астън Вила" беше невероятна - казва Стилиян. - Оценявам този дълъг път, който извървях. Имах своите тежки мигове.

Ашли Коул се оказа в твърде неприятна ситуация на светско събитие. Бившият английски национал бе гост на представянето на нова модна марка. Той бе придружен от приятелката си Шарън Кану. За негова неприятна изненада на масата им бе настанена плейбойката Мелиса Хоу. Именно тя е една от причините за развода на Коул с певицата Черил Туиди.